29 Eylül 2010 Çarşamba

BULGARİSTAN USULÜ PATATES MUSAKKA


       Türkiye'de göçmenler hariç bu yemeği yapan var mı açıkçası bilmiyorum.Hem lezzet olarak hem görüntü olarak davet sofralarına yakışır bir yemek patates musakka.Bulgaristan mutfağına ait olan bu yemek oradaki yörelere göre değişik  malzeme ve baharatlarla zenginleştiriliyor.Sizde damak zevkinize göre istediğiniz malzeme ve baharatları ekleyip yapabilirsiniz.

İç malzemesi:

5 adet patates
1/2 kilo kıyma
1 adet kuru soğan
1 bardak su (üzerine çıkana kadar)
1 yemek kaşığı salça
1 avuç pirinç
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Kırmızıbiber, kekik, tuz, karabiber, nane

Beşamel Sos:

1 yemek kaşığı un
1/2 litre süt
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt



HAZIRLANIŞI:

      Sıvı yağı yapacağımız tepsiye döküp doğradığımız soğanı orta ateşte kavuruyoruz. Patateslerimizi küp küp doğruyoruz(fazla küçük olmasın).Soğan kavrulunca patatesleri de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Sırayla kıyma, pirinç, salça ve baharatlarımız ekleyip kıyma rengini değiştirene kadar kavuruyoruz. Suyumuzu ilave edip 15 dakika kısık ateşte pişiriyoruz.(Su malzemelerin üzerine çıkacak kadar olacak.1 bardaktan fazla olabilir.)Pirinçler kabarıp yemek suyunu az çekene kadar pişiriyoruz.(Suyu çok fazla çekmeden sos üzerine dökülecek çünkü).Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 5 dakika pişiriyoruz. Bir kenarda beşamel sosu hazırlıyoruz. Yumurta, yoğurt ve unu karıştırıyoruz. En son sütü ekliyoruz.
Tepsimizin üzerine sosu döküp tekrar fırına veriyoruz. Üzeri nar gibi kızarana kadar pişirme işlemini sürdürüyoruz. Ilıdıktan sonra börek gibi dilimlere bölerek servis yapıyoruz.

    Çok şık bir görüntüsü var. Ayrıca çok lezzetli bir yemektir. Denemenizi tavsiye ediyorum.

Afiyet olsun.


HOŞBULDUM



           Ljutenica; kelime anlamı “Acının, Baharatın Kızı”

   Ljutenica özellikle Bulgaristan,sonrasında Makedonya ve Sırbistan'da oldukça popüler olan bir çeşit mezedir.Cips sosu olarak kullanıldığı,ekmeğe sürüldüğü,hatta kaşık kaşık yenildiği bile görülmüştür.
  Balkan mutfağının en meşhur ve leziz soslarından biridir. Domates,patlıcan,kırmızı biber, havuç ve sarımsak, zeytin yağı, tuz, tane karabiber ve şeker içerir.
     Makarnalar için mükemmel bir sos olarak ya da kahvaltıda ekmeğe sürülecek güzel bir salça olarak kullanılabilir.
      Balkanlarda lütenitsa büyük kazanlarda pişirilir. Dibinin tutmaması için sürekli karıştırılması gerekir ve gerçek lezzetini bu işlemden alır. Kavanozlara sıcak haliyle doldurularak konserve edilir.Bir kazanda ortalama 30 kavanoz lütenitsa hazırlanır. Ancak günümüzün kent mutfağında kazan kazan lütenitsa yapmak çok zor olacağı için, pratik bir tarifle evde daha az malzemeyle pişirilebilir.
   Bunun için 10 kg salçalık domates,15 kg kırmızı biber, 2.5 kg patlıcan, 1 kg havuç, tuz, yağ, 1 çay bardağı sirke, 1 baş sarımsak gerekir.

YAPILIŞI:
    Önce patlıcanlar közlenir, soyulur ve bir kapta bekletilir.Domateslerin kabukları soyulur robottan geçirilir.Biberler közlenir,havuçlar haşlanır ve robottan geçirilir.Yüksek ateşte pişirilmeye başlanır.
   İyice pişene kadar bıkmadan, usanmadan karıştırılması gerekir.Yoksa dibi tutar, yenilmeyecek hale gelebilir.
   Ocaktan alıp kavanozlara doldurmadan önce, ateşteyken göz kararı kadar tuz, yağ, 1 baş sarımsak ,şeker ve tane karabiber eklenir.Arzuya göre kavanozlara birer tane acı biber koyulabilir.
Kavanozlara doldurulur, ağzı sıkıca kapatılır.
   Zahmetli görünse de tadından yenmez, sofraların vazgeçilmez lezzeti olur...