19 Ekim 2011 Çarşamba

İzmir Yemek Blogu Yazarları Kahvaltı Etkinliği



 16 Ekim Pazar günü "İzmir Blog Yazarları Kahvaltı Etkinliği" için Balçova "Nobili Park'ta" buluştuk.Havanın soğuk ve yağmurlu olması başta beni korkutsada uzak demeden,yağmur,çamur demeden yollara koyuldum bu güzel buluşma için.

 İlk defa bir etkinliğe katıldığım için haliyle çok heyecanlıydım.Mekanda yaşanan bazı küçük aksiliklere rağmen(mekan güzel ama işletmecilik sıfır yani neydi o asık suratlar öyle müşteriye karşı afra tafralı konuşmalar neyse yani),güzel zaman geçirdim,eğlendim,güldüm,İzmir'li yemek blogu yazan arkadaşlarımla tanıştım.Katılımcı tüm arkadaşlarım sizleri tanıdığıma çok memnun oldum.
 Bu etkinliği düzenleyen  Baharcım ve Müberracım öncelikle size ve emeği geçen herkese,bizi hediyelere boğan sponsorlarımıza kocaman teşekkürlerimi sunuyorum.


Sıcacık sohbetlerle dolu,bol kahkakalı güzel bir gündü....



  Kahvaltı güzeldi.Sınırsız çay hariç tabi:))(Çay servisi acayip yavaştı).


 Sevgili Serap hanımın ekşi maya ekmeği ile daha da lezzetli oldu kahvaltımız.Ellerine,emeğine sağlık...;)



 Sevgili Zeynep hanım kendi yaptığı çikolatalarla kahvaltımıza tat kattı.Her ne kadar kahve keyfimiz kursağımızda kalsada,kahvesiz yedik çikolatalarımızı.Nefis çikolatalarınızla keyfimize tat kattınız kocaman teşekkürler...Ellerinize sağlık:))




Ve son olarakta sponsorlarımız;
 Bizler için hazırladıkları güzel hediyeler için çok teşekkür ediyorum.


Katılan bloggerlar:

                     :http://cafeportakal.blogspot.com/       
                     :http://akdenizaksamlari.blogspot.com/ 
                     :http://kurabiyeevim.blogspot.com/

                     :http://egedentarifler.blogspot.com/  

                     :http://lezzetlisomunlar.blogspot.com/ 
                     :http://ipekbutikpasta.blogspot.com/     
                     :http://pudratozu.blogspot.com/    
                     :http://almula2010.blogspot.com/   
                     :http://sunadandenemeler.blogspot.com/  
                     :http://lutenitsa.blogspot.com/               
                     :http://ugurbocegimleafiyetle.blogspot.com/     
                     :http://asligibisiyok.blogspot.com/      
                     :http://gulenmutfak.blogspot.com/   
                     :http://ksk60.blogcu.com/   
                     :http://adadenizi.blogspot.com/    
                     :http://sofrakeyfim.blogspot.com/   
                     :http://cevverinmutfagi.blogcu.com/ 



  Bir daha ki etlikliklerde görüşmek üzere canlar.Hepinizi öpüyorum.Sevgiler....


14 Ekim 2011 Cuma

PATATESLİ ÇÖREK

  Bugün eşimin doğum günü.Bu akşam arkadaşlarımızla yarın akşamda nasipse ailelerimizle kutlayacağız.Bu akşam için dün gece biraz hazırlık yaptım.Börek,çörek,kurabiye derken bayağı yorulmuşum.Bugün fark ediyorum.:)
  Sevgili yasemin'cim (Hayatın Ta Kendisi Lokantası) ile birlikte çalıştığımız dönemlerden kalan mirasımız bu çörek tarifi.Büyük ısrarlarımız sonunda tarif defterinden aldığım tariflerinde başında geliyor ayrıca.:)Çok pratik,lezzetli ve bayatlamıyor.Bende bu akşamın şerefine bu nefis çöreği arkadaşlarımız için yaptım.İşte tarif;)



Malzemeler:
  • 1 bardak yoğurt
  • 1 bardak sıvıyağ
  • 1 yumurta+1 yumurta beyazı(hamur için)
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz
  • Aldığı kadar un
  • Üzeri için kalan yumurtanın sarısı
  • Susam,çörek otu
İç malzeme:
  • 3 adet haşlanmış patates
  • 1 adet soğan
  • Rendelenmiş tulum peyniri
  • Karabiber,pulbiber,tuz



Yapılışı:


 Patatesleri rendeleyip derin bir kaba alıyoruz.Üzerine rendelenmiş soğan,peynir ve baharatları ekleyip harmanlıyoruz.Tüm malzemeden yumuşak bir hamur elde ediyoruz.Hamuru üçe bölüyoruz.Pizza hamuru gibi yuvarlak açıp içine malzememizden koyup rulo gibi sarıyoruz.Yağlanmış tepsiye rulolarımızı diziyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürüp,susam ve çörek otunu serpiyoruz.Önceden ısıttığımız fırında kızarana kadar pişiriyoruz.



 Afiyet olsun.


10 Ekim 2011 Pazartesi

FIRINDA PEYNİRLİ BİBER DOLMA

  Hafta sonunu bol temizlik yaparak,kışlıkları çıkararak,yazlıkları kaldırarak geçirdim.Öldüm,bittim.Sevmiyorum kışlık yazlık işini pufff yani:((Çabucak akşam oldu.Eşim ben acıktım diye sızlanmaya başlayınca saate baktım,bu saatten sonra ne yapabilirim dedim:((( çabucak aperatif birşeyler hazırlamam lazımdı.Biraz düşündükten sonra gdo'suz biberlerim aklıma geldi.Bulgaristan'dan eşimin dedesi göndermişti.Bende koçanlarını temizleyip buzluğa kaldırmıştım.İçlerine peynir dolgusu ile attım fırına mis oldu mis.:)))Çabucak piştiler mis kokusu ile tadı damağımızda kaldı.

Malzemeler:
  • 6-7 adet yeşil biber
  • Peynir(lor yada çökelek)
  • 1 yumurta
  • 1 adet domates
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Nane
  • Sıvıyağ



Yapılışı:

 Peyniri bir kaba rendeliyoruz.Üzerine yumurtayı kırıp,karıştırıyoruz.Baharatlarınıda ekleyip biberlere paylaştırıyoruz.Dilimlenmiş domatesleride ağız kısmına kapatıp,yağlanmış tepsiye diziyoruz.Önceden ısıttığımız fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Not:Lor peynirim olmadığından beyaz peynir ile yaptım.Pişerken tüm peynirler tepsiye aktı.Değişik bir görüntü oldu.Darmadağın oldular yani:)) Lor ve çökelek ile daha şık oluyor ve akmıyor:)

8 Ekim 2011 Cumartesi

DIZMANA (YAĞLI EKMEK)

  
 Dızmana özellikle Selanik ve Rodop göçmenlerince Trakya mutfağına taşınmış bir çeşit göçmen pidesidir. Yumuşak pamuk gibi ve çokça yapılan bir hamur işidir. Göçmenlerin yerleştirildiği yerlerde etkileşimler sebebiyle değişik adlar alsa da en geleneksel adı olan "dızmana"nın kullanılması tercih edilmelidir. Zira farklı farklı yerlerden gelen göçmenlerin yemek kültürüyle yöreye taşıdıkları mutfak ürünleri, aralarındaki nüans farklarına bakılmaksızın kolaylık olsun diye başına "göçmen" ibaresi konularak bir başlık altında toplanmaktadır. Bu örnekte olduğu gibi; "Göçmen pidesi" diye de anılan bir çok pide-börek yapılıyor olsa da, onu geleneksel adıyla yöre mutfağında isimlendirmek diğerlerinden ayrıştıracak ve nüansları ortaya çıkaracaktır.
 Üzerine yoğurtlu kaymak sürülmesi esastır. Buna karşılık kaymak bulmak konusunda sıkıntı yaşandığında yerine süt katılmaya başlanmıştır.Emek yoğun köy sofralarında öğün karşılamak için dahi sofraya gelen dızmana yaz aylarında ayran veya hoşaf ile, kış aylarında ise özellikle pekmez ile yenilmektedir. Sıcak olarak servis edilir.
 (Kaynak): Trakya Gezi
 Dızmana hakkında genel bir bilge verdikten sonra gelelim bizdeki ismine;
                   Meşhur"YAĞLI EKMEK"
   Kahvaltılarımızın vazgeçilmez çöreğidir.Yanına mutlaka ayran yada komposto olmazsa olmaz:)Ayrıca denemeyenler mutlaka denemeli diyorum.Sıcak servis edilir(önemli:)).



İşte tarif;

Malzemeler:
  • 2 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta 
  • 1 yemek kaşığı instant kuru hamur mayası 
  • 1 yemek kaşığı şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Aldığı kadar un 
Sos malzemesi:
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yumurta 
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı:

  Hamur malzemeleriyle yumuşacık bir hamur hazırlayın. 1 saat ılık bir ortamda,üstünü örtüp mayalandırın. Daha sonra hamurdan iri parçalar alıp rulo yapın.Ruloyu 2-3 parmak uzunluğunda kesip,yağlanmış tepsiye dikine dizin Bütün hamura aynı işlemi uygulayın.Daha sonra hamurun üzerine üç parmağınızla sıktırarak bastırın.Yarım saat kadar dinlendirin .Tereyağını eritin,sıvıyağı,yumurta ve yoğurdu da ekleyip çırpın.Hamurun üzerine bu karışımı dökün ve yayın 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın 
NOT: Dilerseniz içine peynirde koyabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Not:Babannemin bir kolay yağlı ekmek tarifini daha vereyim.Fırından aldığımız hazır hamuru yukarıdaki gibi parçalara ayırıp içine peynir,lor vs.katıp top halinde yağlı tepsiye diziyor.Üzerine yoğurtlu karışımı ilave edip fırında nar gibi kızartıyoruz.Ani misafirlere pek çabuk ikram ediliyor.Çay demlenene kadar hazır;)))


  Ayrıca tarifimi Hünerli Eller Porselen Demlik Çay saati etkinliğine gönderiyorum;)))

ELMALI ÇİKOLATALI İRMİKLİ TATLI

  Sevgili Hünerli Eller Porselen Demlik Çay Saati etkinliği düzenliyor.Davet edilmişken seve seve katılıyorum.En sevdiğim tatlılardan biri olan irmik tatlımı bu güzel etkinliğe gönderiyorum.Bol tarifli bir etkinlik olsun.Kolaylıklar diliyorum.


 Çikolatanın yoğun kokusunu, elmanın enfes lezzetini almış bu hafif ve sütlü tatlıyı mutlaka denemelisiniz diyerek tarife geçiyorum.

Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 10 çorba kaşığı irmik 
  • 2 adet sarı elma
  • 1 çorba kaşığı tereyağı 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 paket fildişi çikolata
  • Üzeri İçin  Rendelenmiş bitter çikolata
Yapılışı:

 Soğuk sütü tencereye alıp, şeker ve irmiği ilave ediyoruz. Ocağın altını açıyoruz. Vanilya ve yumurta sarısını da süt soğukken ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Kıvam almaya başladığında hızlı bir şekilde elmaları rendeliyoruz. (Elmaların kararmaması için). Elmalar pişerken tereyağını da ekliyoruz. Kıvam aldıktan sonra fildişi çikolatayı ekleyip ocağın altını kapatıyoruz. Muhallebiyi borcama döküp soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra çikolata rendesini serpiştiriyoruz. Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servis ediyoruz.

Afiyet Olsun.

7 Ekim 2011 Cuma

1.Yılım dolmuşta haberim yokmuş:)))


Günaydın sevgili dostlarım;
    Bu hafta çok yoğun,çok stresli geçti benim için.Hafta bitmek bilmedi.Hala bitmedi bugün yine işbaşındayız.Şimdi evde olmak vardı,uyumak vardı:((( 
    Akşam düğüne gidip geç gelmek,geç saatte yatmak ve sabah hasta işe gelmek:((( Kötüyümmm.Ne salgınmış ki bulaşmadığı kimse kalmadı.Daha mevsim gelmeden yakaladı bizide.Umarım ayakta atlatırım,güçten kuvvetten düşmem.
   Lafı uzatmadan asıl konuya geleyim.Blogumun 1.yılı dolmuşta haberim yokmuş:))) 26.09.2010 da ilk tarifim blogumunda ismi olan "lütenitsa" ile başladım paylaşımlarıma.Beni izleyen,takip eden,yorumları ile sayfama renk katan tüm blogger arakadaşlarıma,dostlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.Daha nice yıllara hep birlikte...


6 Ekim 2011 Perşembe

PRENSESA

   Nihayet gücümü,kuvvetimi toplayıp yayınlıyorum prensesa tarifimi:))

   (Baş ağrım azıcık hafiflemişken yazıvereyim dedim:))


  Daha önce sucuklu ekmek tarifimde bahsetmiştim.Benim bulgaristandan midicik bir fırınım var diye.Geçtiğimiz haftalarda bir pazar kahvaltısına annemler hazır misafirim olmuşken,misafir demedim çalıştırdım tabi:)Sıvadık kolları prensesa hazırlamaya.Fırınım süper gerçekten.Turbo fırında pişen ekmekler gibi kuru olmuyor.Yumuşacık...Yedikçe yedirtiyor:) Dilimlerimi saymadım ama fena bozdum o sabah diyeti:)) Ama napiim şimdi yemek yapmayı seven biri yemeyi sevmez mi hiç?

Neyse lafı uzatmadan tarife geçeyim;)
(Malzemeler 4 kişiliktir.)

Malzemeler:
  • 5 yumurta
  • Dilimlenmiş bayat ekmek
  • 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • Varsa yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynir(ben tulum peyniri kullandım)
  • Dilimlenmiş sucuk
  • Arzuya göre dilimlenmiş domates ve yeşil biber
  • Margarin


Yapılışı:

  Yumurtaları derin bir kasede çırpıyoruz.Rendelenmiş(ben rendeleyemedim çok yağlıydı dağılıverdi:)) beyaz peyniri ve kaşar peynirini ekleyip karıştırıyoruz.Hazırladığımız karışımı bir kenara alıp dilimlenmiş ekmeklerin üzerine margarini sürüyoruz.Daha sonra hazırladığımız yumurtalı karışımdan dikkatlice(akışkan olduğundan akabilir)sürüp domates,biber veya sucukla süsleyip fırında üzerlerini kızarana kadar pişiriyoruz.Sonrada napıyoruz.Yemeyip yanında yatıyoruz:))

Not:Karışım içinde kullandığım beyaz peynir Bulgaristan'dan olup acayip yağlı ve lezzetli bir peynirdir.Bu yüzden karışımın rengi bembeyaz oldu:))

Afiyet Olsun.

Tanıştırayım işte buda benim midi fırınım:)))


5 Ekim 2011 Çarşamba

BÖĞÜRTLENLİ RULO KEK

  Uzun zamandır yapmayı düşündüğüm bir tarifi paylaşmak istiyorum canlar.Annemin,çocukluğumda her hafta sonu ailemizin toplanması şerefine yaptığı bu güzel keki,bende ailem için yaptım,canım annemin yardımı ile tabi ki.Aradaki tek fark annem ev yapımı mürdüm eriği reçeli ile lezzetine lezzet katardı.Erik reçelim olmadığından bende böğürtlen reçelini tercih ettim.Sağ olsun anneciğim hızlı bir şekilde rulo haline getiriverdi.Dağılmadan rulomuzu yapıp,ikram ettik.


Annemden öğreneceğim daha çok şey var....


Malzemeler:
  • 5 yumurta
  • 12 yemek kaşığı toz şeker
  • 12 yemek kaşığı un
  • Böğürtlen reçeli 



Yapılışı:

  Yumurta ve şekeri  köpük olana kadar çırpıyoruz.Unu da ekleyip tahta kaşıkla iyice karıştırıyoruz.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine karışımı döküyoruz.Önceden ısıttığımız 160 derecelik fırına tepsimizi sürüyoruz.Piştiğini kontrol ettikten sonra,fırından çıkarıp hızlı bir şekilde yağlı kağıttan ayırıyoruz.Nemli havlumuzun üzerine aldığımız keki bir defa rulo yapıp geri açıyoruz.Arasına böğürtlen reçelini sürüp tekrar hızlı bir şekilde rulo yapıyoruz.Üzerine pudra şekeri serpip,dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun.

4 Ekim 2011 Salı

TAVUK CİĞERİ SOTE

  Bugün içimde bir sıkıntı var...:((( Allahım hayra çıkarsın.Yazmak ve yazmamak arası gidip geliyorum sabahtan beri.Üzerimdeki bu ağırlığı atmalıyım diyerek koyuluyorum tarifimi yazmaya...



Benim çoğu akşam kurtarıcı yemeğimdir.Bol soğanlı kavurmanızı tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • Yarım kg tavukciğeri 
  • 2 büyük boy soğan 
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • kimyon
Yapılışı:

  Öncelikle ciğerler iri doğranır ve yıkanır. Teflon tavaya alınır. Suyunu salıp çekene kadar bir süre pişirilir. Daha sonra zeytinyağı eklenir,halka halka doğranan soğanlar da eklenip iyice kavrulur. En son baharatları eklenir. İyice piştikten sonra sıcak servis edilir.



Afiyet olsun.





1 Ekim 2011 Cumartesi

KAHVALTI YEMEĞİ

   Şu saat oldu mesaimiz bitmedi(13.37) :(( Birçok arkadaşım,eşim,dostum için cuma akşamı haftasonu tatili başlıyor.Malesef,bende yaklaşık 1 saat sonra haftasonu tatiline girip,bu haftayı kapatacağım inşallah.Haftayı kapatmadan önce eşimle çok sevdiğimiz bir tarif paylaşacağım.İsmini biz uydurduk açıkçası =))) Malum yarın pazar koca hafta çalışıp ailecek kahvaltı yapabildiğimiz tek gün...Ben pazar kahvaltılarına bayılırım.Bol bol sohbet kahvaltı ardından bol köpüklü Türk Kahvesi filan oh oh pek keyifli olur.Bu kadar kahvaltıdan bahsettim.Tabi ki kahvaltı için bir tarifim var:))

 "KAHVALTI YEMEĞİ" dediğimiz ne pizza,ne menemen işte ortaya karış bir lezzet;)

Malzemeler:

  • 7-8 adet sivri biber
  • 3-4 adet domates(kabukları soyulmuş)
  • 1 kangal sucuk(küp küp doğranmış)
  • 5 yumurta
  • Üzeri için dilimlenmiş kaşar peynir
  • Sıvıyağ
  • Tuz, karabiber



Yapılışı:

  Öncelikle doğranmış biberleri yağda kavuruyoruz. Üzerine domatesleri ekleyip pişirmeye bırakıyoruz. Sucukları ayrı bir tavada yağsız pişiriyoruz. Pişen domatesli karışıma ekliyoruz. Tuz ve karabiberi ekledikten sonra ayrı bir kapta çırptığımız yumurtaları üzerine döküyoruz.(her tarafını kapatacak şekilde).Ocağın altını en kısığa getirip üzerini komple kaplayacak şekilde kaşar peynirle kapatıyoruz.Tavamızın kapağını kapatıp 10-15 dakika hiç açmadan en kısık ateşte pişiriyoruz. Pişen yemeğimizi pizza gibi dilimleyip servis ediyoruz.


Afiyet Olsun.