31 Mayıs 2012 Perşembe

ÇAYDANLIK VE BARDAK


 Küçük küçük notlarımın bulunduğu kutuyu şöyle bir karıştırdım geçtiğimiz akşam.Geçen seneye ait bir imsakiye geçti elime üzerinde yazan yazı için saklamışım belli.Yazı bana çok anlamlı geliyor her okuduğumda,sizlerle de paylaşayım dostlar hepinize hayırlı akşamlar...

"Ne kadar kibirli dursa da bardağın önünde eğilir çaydanlık.
Öyleyse bu büyüklenme niye?
Bu kibir,bu gurur niçin?
Mütevazi ol, hatta bir adım bile geçme gurur kapısından!
Bardağı insan bunun için öper daima alnından..."

Erkin Vahidov

26 Mayıs 2012 Cumartesi

FIRINDA DÖNER SARMA

  
 Kara bulutlu ve yağmurlu bir haftanın ardından güneş yüzünü gösterdi çok şükür.Günlük güneşlik bir İzmir sabahından herkese kocaman günaydın....;))
  Her cumartesi olduğu gibi bugünde istemeye istemeye iş başı yaptım:(( Hazır zamanım da varken geçtiğimiz günlerde katıldığım bir yarışma için hazırladığım yemek tarifimi paylaşmak istedim.Fikir tamamen bana ait.Yarışmanın kuralı da bu zaten.Ürettikleri hazır ürünlerle yapılmış tarifler:))
Tarifime geçmeden önce aşağıda verdiğim linke tıklayıp tarifimi görebilir ve bana oylarınızla destek olabilirsiniz.Şimdiden destekleyen tüm blogcanlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.Buyrun tarife;)

https://apps.facebook.com/pratik-sefler/?ref=ts (oylar buraya:))

Malzemeler:
Krep İçin:
• 1 Bardak Un
• 1 Bardak Süt
• 1 Adet Yumurta
• 1 Çay Kaşığı Tuz
• 1 Fiske Karbonat
• 2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ( Krep tavasını yağlamak için)

İçi için:
• 1 Yemek Kaşığı Tereyağı(Borcamı yağlamak için)
• 1/2 Bardak Ilık Su
• 1 Çay Kaşığı Kimyon
• 1 Bardak Bezelye 
• 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
• 1 Paket Pratik Şef Piliç Döner

Beşamel Sos İçin:
• 1 Yemek Kaşığı Un
• 1/2 Yemek Kaşığı Tereyağı
• 2 Su Bardağı Süt
• 1 Çay Kaşığı Tuz






Yapılışı:

Krep malzemeleri karıştırılıp orta boy yağsız bir tavaya bir küçük kepçe ile dökülür,ince olarak önlü arkalı pişirilir.(Krep arkaları pişerken 1 çay kaşığı sıvı yağ eklenip,kızarması beklenir)Dönerler sıvı yağda biraz kavrulur.Salça,kimyon ve ılık su eklenip biraz pişirilir.Bezelyeler eklenir.Hazırlanan iç kreplere paylaştırılıp,sarıldıktan sonra margarin veya tereyağı ile yağlanmış borcama dizilir.Beşamel sos için tereyağı ve un kavrulur.Yavaş yavaş süt eklenir.Tuzu da eklenir ve kreplerin üzerine dökülür.Önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.Arzuya göre kaşar rendesi serpilir.
Afiyet Olsun.

23 Mayıs 2012 Çarşamba

ELMAS KURABİYE

  
 Geçtiğimiz ay arkadaş günümüz bendenizdeydi.Güzel güzel mamalar hazırladım günüm için.O da ne ertesi gün bir öğrendim ki arkadaşlardan sadece 2 kişi gelecek.:(( Onca hazırlık ne olacak dedim kendi kendime.Plansız,programsız hareket etmenin sonucu 3 kişi günümüzü gerçekleştirdik.Gelen,gelmeyen herkese teşekkürlerimi sunuyor,herkesten tam not alan kurabiyem'in tarifime geçiyorum.(Ayrıca yayınım sabırsızlıkla bekleyen dostlarıma gelsin).

Malzemeler:

♪ 225 gr. margarin(oda sıcaklığında)
♪ 1,5 su bardağı pudra şekeri
♪ 2 adet yumurta sarısı
♪ 2 çorba kaşığı krema
♪ 2 su bardağı un
♪ 1 su bardağı kakao
♪ 1 paket vanilya
♪ 1 tutam tuz (özellikle atılmalı)

Üzeri için:

♪ 1 su bardağı toz şeker

Çikolata Dolgu İçin:

♪ 120 gr. Bitter Çikolata
♪ 1 çorba kaşığı margarin
♪ 3 çorba kaşığı bal
♪ 3 çorba kaşığı krema



Yapılışı:

 Öncelikle hamur için derin bir kapta margarin ile pudra şekerini mikserle hafif kabarana kadar çırpın.Yumurta sarılarını ilave edin ve karıştırın.Kremayı katıp,yavaşça karıştırmaya devam edin.Un,kakao,vanilya ve tuzu eleyerek ekleyin.Kıvam alana kadar karıştırın.Hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayın.Tozşekere bulayıp,yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.Tam ortalarına baş parmağınızla bastırarak küçük oyuklar açın.Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin.Fırından alın ve soğutun.
Çikolata dolgu için çikolatayı margarin ile birlikte benmari usulü eritin.Ocağın altını kapattıktan sonra bal ve kremayı ilave edip,karıştırın.Karışımı bir sıkma torbasına doldurun.Soğuyan kurabiyelerin ortasına sıkın ve servis yapın.

Afiyet Olsun.

19 Mayıs 2012 Cumartesi

KUPTA TİRAMİSU



  
  Her hafta çarşamba akşamları eşimin halı saha maçı olduğundan evde yek takılıyorum.Mutfağa girip mamalar hazırlamam için en uygun fırsat oluyor.Pc bende,tv kumandası bende ohh gel keyfim gel:))Geçtiğimiz hafta çarşamba akşamı da tutan tatlı krizim için,sevgili arkadaşım Yasemin'in nefis ve pratik tatlısı Kupta tiramisuyu denedim.Nefis oldu benim gibi kahve sever biri için anlatılmaz bir lezzet.Her ne kadar ben kremasını hazır kullansam da vazgeçilmez tatlarım arasında yer alıyor artık.:))
Orjinal tarif için TIK TIK:)
Malzemeler:
☼ 1 paket Dr. Oetker Tiramisu Yap
☼ 2 su bardağı süt
☼ 1 paket Kakaolu Baton Kek
☼ 1 Paket Labne Peyniri

Islatmak İçin:
☼ Yarım bardak süt
☼ 2 yemek kaşığı Nescafe

Süslemek için:
☼ 1 yemek kaşığı nesquik veya kakao



Yapılışı:
 Dr. oetker tiramisu yap karışımını bir kaba alıp  su bardağı süt ile 3 dk. çırpıyoruz.Üzerine labne peynirini ekleyip biraz daha çırpıyoruz.Baton keki küp küp doğruyoruz.Kuplarımıza paylaştırıyoruz.Nescafeyi sütün içine ekleyip eritiyoruz.bu karışımla keklerin üzerini eşit şekilde ıslatıyoruz.Hazırladığımız tiramisu karışımını da kuplara paylaştırıyoruz.1 saat kadar buzdolabında bekletiyoruz.Servis etmeden önce üzerine nesquik yada kakao serpiyoruz.

Afiyet Olsun.


17 Mayıs 2012 Perşembe

MENEMEN


  Menemeni sevmeyeniniz yoktur sanırım.Yaz mevsiminin vazgeçilmez,olmazsa olmaz yemeğidir.Bizim evde de durum aynı.Yemeğimiz yokken şipşak hazırlıyorum.Hele sıcacık bir ekmekte varsa,bandıra bandıra yemenin tadı bir başka oluyor.Birçok tarifi var menemenin ben soğanlısından ve tereyağlısından yanayım.Kahvaltı için yapacaksam soğansız yapıyorum.Her daim yaptığım menemeni geçtiğimiz akşam kavanoz domateslerim ile hazırladım.Şahane oldu.İşte tarif;


Malzemeler:

● 1 adet orta boy soğan
● 3-4 adet sivri biber
● 1 kavanoz doğranmış domates
● 3 adet yumurta
● 1 çay kaşığı tuz
● Karabiber, Pul biber, Nane
● 1 yemek kaşığı tereyağı
● 1 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı:
 Soğanlar ve biberler yemeklik doğranır.Soğanlar yağda kavrulur.Üzerine biberler eklenip biraz daha kavrulur.Doğranmış domateslerde eklenip pişmeye bırakılır.Tuz ve baharatları eklenir.En son çırpılmış yumurta eklenip pişirdiğimiz kabın üzerine kapak kapatılır.Bir kaç dakika yumurtaların pişmesi beklenir.Sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun.

3 Mayıs 2012 Perşembe

MEYVE SALATASI


  
 Meyve ile arası olmayan ben geçtiğimiz akşam baktım ki mutfakta meyveler evrim geçirmeye başlamış dedim el atayım da yazık olmasın bu meyveciklere;)) Bir güzel biçtim,doğradım,bal ceviz ve Antep fıstığı eşliğinde eşime sundum.Afiyetle götürdü.Ben yine sadece izlemekle yetindim.

Malzemeler:

♥ 2 adet Muz
♥ 2 adet Portakal
♥ 4-5 adet çilek
♥ 2 adet Elma
♥ Toz Antep fıstığı
♥ Çekilmiş ceviz
♥ Bal


Meyve çeşidi size kalmış istediğiniz meyveyi ekleyebilirsiniz.Bizim mutfakta bu kadarcık meyve vardı:))

Yapılışı:

Meyveler bir güzel yıkanıp kabukları soyulur.İnce ince dilimlenir.Servis tabağına alınır.Üzerine bal gezdirilir.Çekilmiş ceviz ve Antep fıstığı serpilip servis edilir.Gezdiğim yemek bloglarında limon suyu da ekleyen var denemek lazım diyerek herkese iyi akşamlar dilerim;))



1 Mayıs 2012 Salı

GLAZÜRLÜ SÜPRİZ PASTA

  Bugün 1 Mayıs, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmi tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmi olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.
  Bende bir çalışan olarak bugünü iş yerinde kutluyorum malesef:))Tüm çalışanların ve emekçilerin bayramı kutlu olsun diyerek geçen hafta canım arkadaşım senişim için hazırladığım sürpriz pastamın tarifine geçiyorum.
  Bebekliğimizden beri beraberiz senişim(Seniha) ile. Aynı şehirde doğduk, aynı köyde büyüdük, aynı kreşe gittik. Aynı zamanlarda Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç ettik. İzmir’e gelip aynı mahallede oturduk. Yine aynı okula gittik.Orta okul,lise ve üniversite'de her ne kadar kulvarlarımız ayrıldıysa da biz hiç ayrılmadık.En güzel anları hep beraber yaşadık.En zor anlarımızda da yan yana olduk.Hep yan yana olmaya devam ediyoruz.
  Senişimin  eşi ilhan ile de uzun zamandır arkadaşız.Senişim ve eşi ilhan liseden beri süren arkadaşlıklarını 2004 yılında evlilikle noktalandırdılar.Onlarla devam eden arkadaşlığım eşimle tanışmama sebep oldu.İyi ki de oldu.Arkadaşlarımızın sayesinde tanıştık,beğendik,sevdik,aşık olduk ve evlendik.Canım arkadaşım senişim nikah şahidim,eşi de eşimin şahidi oldu.Bugüne kadar tek kötü söz ve tartışma dahi olmadı aramızda.Dilimi ısırayım allah dostluğumuzu daim etsin.Uzun yıllar bir arada olalım inşallah.Bakarsınız yarın öbür gün allah nasip ederde bir kızım olursa eğer senişimin yakışıklı oğluna göz koyabiliriz yani.:)))))


                                  İYİ Kİ DOĞDUN SENİŞİM;
  Mesai bitimi markette aldım soluğu.Evde olan malzemelerimi şöyle bir düşünüp eksik olanları aldım.Koşturarak eve geldim.Kolları sıvadım.Pandispanyayı bir çırpıda hazırlayıp fırına attım.Sonrası mı hevesle başladığım pasta hüsranla bitti:(((

Malzemeler:
     • 4 Adet Yumurta
     • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
     • 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
     • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
     • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
     • 1 Paket Kabartma Tozu
     • 1 Paket Vanilya

Keki ıslatmak için:
     • 1 bardak süt
     • 2 yemek kaşığı nescafe

Ara kreması:
    • 1 paket Crem ole (muzlu)
    • 1 paket krem şanti
    • 2,5 su bardağı süt

İç süslemesi:
    • 2 adet muz
    • Damla çikolata

Üzeri için:
    • 2 paket Dr.Oetker Glazür (siyah-beyaz)

Pandispanya Tarifleri için TIK TIK:))

Yapılışı:
• Yumurta aklarını cam bir kâsede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.

• Ayrı bir kâsede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk.çırpın. Şeker eriyince yağı ekleyip çok az çırpın.
• Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
• Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk.batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
• Pişen pandispanyayı bıçakla ikiye bölün. Nescafeli süt ile yarısını ıslatın.Crem oleyi tarifine göre hazırlayıp içine bir paket krem şantiyi ekleyip çırpmaya devam edin.
• Pandispanya tabanına hazırladığınız kremayı sürün.Üzerine dilimlenmiş muz ve damla çikolata serpin.Diğer tabanı da kalan süt ile ıslatıp üzerine kapatın.
• Üzeri için krem şanti ile krema hazırlıyoruz.Ama bendeniz hazırlayamadım.Markette düşünürken hımm nasıl olsa evde var diyerek,saatin 22.30'unda bir de baktım ki yok,krem şanti kutusu boş:(( eyvah!!! nerden bulurum ben şimdi diye kara yaslara büründüm.Krem şanti üzerine diri diri çilekler almıştım oysa ki hevesim kursağımda kaldı.Düşündüm düşündüm pastam yarım kaldı.Pasta malzemelerimin olduğu dolapta glazür paketi gözüme çarptı hemen mikrodalgada ısıtıp sıvadım üzerini ama yetmedi ve açık kalan kısımlar oldu.Neyse ki bir tane daha olması kurtarıcım oldu.Hemen ısıtıp onuda bir güzel sıvadım.Kürdan ile şekil verip dolaba attım.1 gece bekleyen pastamı 26 nisan gecesi servis ettim.

Afiyet Olsun.