28 Kasım 2012 Çarşamba

MAYALI KRUVASAN POĞAÇA

   Kruvasan benim için en güzel bişeyyy...;) Bulgaristan'a gittiğimde markete uğrayıp aldığım tek lezzet.Çünkü Bulgaristan'da ya da şöyle diyeyim Targovishte'te(bizim kasaba)börek,çörek,kruvasan,kozanak,hamur işi v.s. yapan bir çok imalathane mevcut.İmalathanede hazırlanan çörekler hem marketler de hem pastahaneler de satılıyor.Hem çikolatalı,hem peynirli bir sürü değişik çeşidi mevcut.Orada yaşayan Türk hanımları da çok marifetli olunca ortaya bir sürü değişik lezzet çıkıyor.Benim de mutfak aşkım hem anneanne hem babaanneden geliyor sanırım:)))Maşallah diyeyim ikisine de birbirinden hamarat canım tontoşlarım benim:)
  Bu kruvasanları geçtiğimiz yaz arkadaşım ile yaptık.Tarif arkadaşımın teyzesine ait.Birlikte yaparak bende öğrenmiş oldum.Ama malesef ki yapım aşamasında ki tüm fotoğraflar küçük bir sıpa yüzünden silindi.Bir akrabamız eşim ve beni  hafta sonu için yazlığına davet etmişti.Bende elim boş gitmek istememiş,değişik bir tarif arayınca da arkadaşımın yardımı ile bu nefis kruvasanları hazırlamıştık.Yazlıkta pek çok fotoğraf çekmiştim.Sabah kahvaltısı,akşam yemeği,deniz macerası v.s.:)) Son akşam yemeği için masaya oturduğumuzda neler çektim acaba deyip bakmak istemiştim.O da ne bir tane bile fotoğraf yok.Evin küçük sıpası makinada ki tüm fotoğrafları bakarken silivermiş.Moralim sıfır olmuştu.Ağlasam mı gülsem mi bilemedim. Allahtan eve döndüğümüzde kalan kruvasanlardan çekmeye akıl etmişim.Sonuç kahvaltı soframızdan bir kaç karecik...;))




Malzemeler:
* 1 bardak süt
* Yarım bardak sıvı yağ
* Yarım bardak ılık su
* Yarım paket yaş maya (Yuva maya 42 gr’ım yarısı)
* 2 adet yumurta
* 1 çay kaşığı tuz
* 4,5-5 su bardağı un
* 50 gr. Margarin (hamurların arasına sürmek için)
* 1 yumurta sarısı (kruvasanların üzerine sürmek için)
* Susam veya çörek otu(üzerine serpmek için)



Yapılışı: 


Öncelikle ılık su ile yaş mayayı bir kapta eritiyoruz.Unu derin bir kaba eliyoruz.Ortasını havuz gibi açıyoruz. Hazırladığımız maya karışımını havuzun ortasına ekleyip mayalanması için 10 dakika kadar bekletiyoruz.Bekletme süremiz bittikten sonra diğer malzemelerimizi;(sıvıyağ,süt,yumurta ve tuzu) ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.Kabımızın üzerini bir bez ya da streç film ile kapatıp mayalanması için oda sıcaklığına bırakıyoruz.(Yaklaşık yarım saat).Hamur iki kat kabardı ise mayalanmış demektir.Sonra tekrar yoğurup bir kez daha mayalanması için üzerini kapatıp kabarana kadar bekletiyoruz.Mayalanan hamurumuzu 5 eşit parçaya bölüyoruz.Böldüğümüz parçaları birer tabak büyüklüğünde açıyoruz.Her bir yufkanın arasına margarin sürüp üst üste diziyoruz.Dizdiğimiz yufkaları oldukça büyük bir yufka olacak şekilde tekrar açıyoruz.(Büyük bir tepsi ya da sini genişliğinde)Açılan yufkayı 4’e bölüyoruz.Her bir parçayı da tekrar dörde bölüyoruz.Arasına peynir,sucuk,zeytin vs.koyup sigara böreği gibi sarıyoruz.(Biz peynirli ve sucuklu yaptık).Hazırladığımız kruvasan poğaçaları yağlanmış tepsiye diziyoruz.10 dakika kadar da tepside bekletiyoruz.En son yumurta sarısı sürüp çörek otu ya da susam serpiyoruz.Önceden ısıtılmış 185 derece fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.

27 Kasım 2012 Salı

DÜĞME KURABİYE

   Sevgili mesai arkadaşım  Suna Abam 'ın deneyip tam not verdiği bu kurabiyeleri bende 2 hafta öncesi anneme naz yaparak rica ettim.Benim annem güzel annem ne canım çekse yapar annem :))))Hemen hamurunu yoğurup şekil verdi.Sağ olsun yengem de reçellerini koydu.Fırından gelen mis gibi kokusuna dayanamayıp sıcak sıcak hüpletiverdim hemen.Çay saatleriniz için pratik ve lezzetli bir tarif mutlaka denemenizi tavsiye ederim.Bu arada asıl tarif için Portakal Ağacı'na TIK TIK :)))


Malzemeler:

* 180 gr tereyağ (annem margarin kullandı)

* 1 yumurta (yumurtalar küçük olduğundan 2 adet kullandı)
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* 3 su bardağı un
* 1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker
* Üzerin için Reçel (biz kayısı reçeli denedik)




Yapılışı:

  Öncelikle oda sıcaklığında beklettiğimiz margarin ve şekeri yoğuruyoruz.Daha sonra diğer malzemeleri (reçel hariç) ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz.Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizip ortasını elimizle bastırıyoruz.Hamur bitene kadar bu işlemi yapıyoruz.Ortalama 40-45 arası çıkıyor.Orta çukurlara reçelleri koyup 155 derecede ısıttığımız fırında 15 dk pişiriyoruz.Biz biraz fazla tuttuğumuzdan reçellerimiz birazcık taştı ve kurabiyelerimiz fazla pembeleşti.Ama sonuç olarak tadı nefisti.Ve ayrıca uzun süre bayatlamıyor.

Afiyet Olsun;))


26 Kasım 2012 Pazartesi

DR.OETKER MERENGLİ TART


  Dr.Oetker profesyonel ekipleri tarafından çok sayıda tüketiciye denetilerek lezzet testlerinden geçirildi ve tüketicilerden tam not aldı.
Nostaljik esintiler veren ambalaj tasarımlarına sahip olan ve şimdiye kadar sadece özel pastahane vitrinlerinde yer alan bu iki lezzet artık evlerde pratik bir şekilde hazırlanabilecek.
  Dr.Oetker Merengli Tart paketinin içerisinde un karışımı,krema karışımı ve mereng karışımı yer alıyor.Çok az malzeme ilavesi ile hazırlanan tart hamuru ve kremasının yanı sıra merengi de sadece 7-8 yemek kaşığı su ile hazırlanıyor.
  Dr.Oetker Ekler’in paketinin içerisinde,un ve krema karışımının yanı sıra eklerleri kaplamak için bitter çikolata parçaları,her eklerin boyutunun aynı olabilmesi için üzerinde standart şekiller bulunan pişirme kağıdı ve pratik bir şekilde biçimlendirme yapabilmek için sıkma torbası yer alıyor.
KAYNAK: Gıda Vitrini

   3.İzmirli yemek blogu yazarları toplantımızda Sevgili Dr.Oetker 'in bizlere hediye ettiği paketin içinde bulunan  iki yeni lezzetten birisi de merengli tarttı.Ben daha önce denemiş ve çok beğenmiştim.Limonlu mayhoş lezzetler her zaman hoşuma gittiğinden market rafında gördüğüm gün hemen kapıp sepetime attım.Akşamında sevgili ailemi ve kayın validemleri ağırladım.Tadına bakan herkesten tam not aldı.Tabi ki benden de.Benim gibi çalışan ve zamanı kısıtlı bayanlar için böyle pratik lezzetlerin raflarda olması gerçekten mucize.Bu yüzden hayatımızı kolaylaştıran ürünlerine bir yenisini daha ekleyen Dr.Oetker'e teşekkürlerimi sunuyorum.


Malzemeler:


* 1 paket Dr. Oetker Merengli Tart karışımı
Hamur için;
* 100 gram tereyağı
* 1 adet yumurta
* 30 ml süt (2-3 yemek kaşığı)
Krema için;
* 500 ml süt (2,5 su bardağı süt)
* 25 gram margarin (1 yemek kaşığı)
* 1 limon kabuğu rendesi
* 80 ml limon suyu (7-8 yemek kaşığı)
Mereng için;
* 75 ml su (7-8 yemek kaşığı)

Yapılışı:

Paketin üzerindeki tarife uyarak hazırlıyoruz.
Hepsi bu kadar kolay :))))))))
Biz denedik ve memnun kaldık.Şimdi sıra sizde;))


6 Kasım 2012 Salı

Tohumlarımızın Nesli Tehlike Altında!

Binlerce yıllık tarım geleneğini barındıran Anadolu topraklarında yetişen yerli tohumlar yaşamın sürekliliğini temsil ediyor.

Atadan kalma tohumlarımız;


* Lezzetli ve sağlıklı gıdaların temini için birer genetik hazinedir

* Binlerce yıldır değişen koşullara uyum sağlayarak günümüze ulaşmayı başarmış numunelerdir
* Tarımsal biyoçeşitliliğin önemli bir parçası ve yaşamın sürdürülebilirliğinin olmazsa olmazıdır
* Dışarıya bağımlı kalmaksızın ülkemizin gıda güvenliğinin teminatıdır

Ancak bugün Anadolu’ya özgü yerel tohum çeşitliliğimiz yok oluyor. Tek seferlik, ticari tohumların egemenliği nedeniyle gıdamızın ve geleceğimizin güvencesi yerli tohumların nesli tehlike altında! Yeryüzünde zengin çeşitlilikteki yaşamı sürdürebilmek, atalık tohumlarımızı gelecek kuşaklara aktarmamıza bağlı.


TOHUM TAKAS AĞI, yüzyılların bilgisini taşıyan yerli tohumlarımızın korunup yaygınlaşmasını amaçlıyor.


Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, Adım Adım Oluşumu desteğiyle yürüttüğü TOHUM TAKAS AĞI KAMPANYASI’na destek olarak,


* Anadolu’nun dört bir yanındaki ekolojik çiftliklerde yerli tohumların çoğaltılarak paylaşılmasını sağlayacak;

* Bu toprakların yüzlerce yıllık bereketinin, lezzetinin, besin zenginliğinin ve kültürünün gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için sağlam patikalar oluşturacaksınız.

Verdiğiniz desteğin her kuruşu binlerce yeni tohuma dönüşecek...


Kredi kartı ile bağış yapmak istiyorsanız: https://www.bugday.org/portal/BagisAdimAdim.php


EFT/havale yoluyla bağış yapmak istiyorsanız:

Alıcı Adı: Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Garanti Bankası Karaköy Şubesi - Şube No: 400
Hesap No: 6295240
IBAN No: TR67 0006 2000 4000 0006 2952 40

www.bugday.org - www.yasasintohumlar.org

facebook.com/BugdayDernegi
twitter.com/BugdayDernegi
Twitter paylaşımlarınız için hashtag:#YasasinTohumlar






Bir bumads sosyal sorumluluk içeriğidir.

HAVUÇLU,TURŞULU TARATOR

  Günaydın sevgili blogcanlarım nasılsınız,iyimisiniz? Beni sorarsanız bende çok iyiyim diyerek klasik bir mektup başlangıcı ile halinizi hatırınızı sorayım istedim:)))
  İşlerin yoğunluğundan,sonbaharın üzerime bıraktığı halsizlik ve yorgunluktan uğrayamadığım bloguma bugün bir bakayım istedim uzun zamandır ara verdiğimin farkındayım çünkü :)
  Önce havalardan bahsedeyim malum kış yaklaşamamakta :) kış hazırlıklarım çoktan bitmişken,hazırlıkları kış gelmeden tüketeceğiz sanırım:)Geçtiğimiz ay misafirlerim için nu nefis salatayı hazırladım ve tadına doyamadım.Dedim ya kış bitmeden pardon yaaa gelmeden bitecek benim turşular :))))

Malzemeler:

* 4 adet havuç
* Kornişon turşu (ben göz kararı ekledim)
* 1 kase süzme yoğurt
* 2 kaşık yoğurt
* 4 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı tuz
* Sıvıyağ

Yapılışı:

Öncelikle havuçları yıkayıp rendeliyoruz.Tavaya sıvıyağ ekleyip havuçları kavuruyoruz.Havuçlarımız kavrulduktan sonra derin bir kaseye alıyoruz.Üzerine minik doğranmış kornişonları tuz ile dövülmüş sarımsağı,süzme yoğurt ve normal yoğurdumuzu ekleyip iyice harmanlıyoruz.Buzdolabında bir süre bekletip soğuk servis ediyoruz.

Afiyet Olsun.