17 Aralık 2011 Cumartesi

KAVALA KURABİYESİ


    Yerli Malı Haftası,12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan özel haftadır.Resmi ismiyle “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak kutlanmaktadır.

  Hedefi,tüketimin artmasıdır.Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi anlatılır. İnsanların parasını,malını eşyalarını,zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve kullanmasına tutumlu olmak denir.Okullarda yapıllan etkinliklerle tüm gençleri yerli malına teşvik eder.1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaktadır.1983 yılında adı Tutum, yatırım ve Türk malları haftası olarak değiştirilmiştir.

  Türkiye,cumhuriyet döneminde yeni savaştan çıkmış bir ülke idi. Ellerinde bir şeyleri kalmayan halk yoksulluk içerisinde yaşıyordu.Atatürk, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi'ni topladı.Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması,yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı.Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde T.B.M.M.’de bir konuşma yaptı.Konuşmasında ulusal ekonomi,yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı.
  Okullarda 12 – 18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum,yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilir.Şiirler okunur,konuşmalar yapılır,skeçler ve oyunlar oynanır.

Hafta İle İlgili Güzel Sözler:

  • Sakla samanı, gelir zamanı.
  • Ayağını yorganına göre uzat.
  • Yerli malı Türk’ün malı, her Türk onu kullanmalı.
  • Ak akçe kara gün içindir.
  • Tutumlu olan kimse fakir olmaz.
  • Damlaya damlaya göl olur.
  • Cennetin kapısını cömert açar.
  • Gençlikte taş taşı, ihtiyarlıkta ye aşı.
  • İşten artmaz, dişten artar.
  • Bugünün işini yarına bırakma.
  • Güvenme varlığa, düşersin darlığa.
Kaynak:Wikipedia


  Sevgili arkadaşım Seniha ve minik öğrencileri de bugün için güzel bir kutlama hazırlamışlar.İşte buyrun minnoşların Yerli Malı Haftası için hazırladıkları etkinliğe;TIK;)


  Bendeniz de bu güzel hafta için;Yunanistan'ın meşhur kurabiyesi Kavala'nın tarifini paylaşarak hepinize mutlu hafta sonları diliyorum.Sevgiyle kalın.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı un 
  • 6 yemek kaşığı tereyağ 
  • 8 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 yumurta akı 
  • 1 su bardağı file badem 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 
  • Üzeri için pudra şekeri 

Yapılışı:

 Unu ve bademleri bir tavaya koyup sürekli karıştırarak pembeleşinceye kadar kavuralım.Kavurdugumuz malzemeyi soğumaya bırakalım.Biraz Soğuduktan sonra pudra şekerini oda sıcaklığındaki tereyağını,yumurta akını,vanilya ve kabartma tozunu ekleyelim.Tüm malzemeleri güzelce yoğuralım.Hamur çok zor toparlanan bi hamur oluyor,bu durumda ısrarla yoğurmaya devam etmek gerekiyor.Gerekirse biraz daha un serpebilirsiniz. Hamurumuzu hazırladıktan sonra,kurabiye kalıpları ya da bardak yardımıyla ay şeklinde keselim.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.Önceden 175C ye ısıtılmış fırında 15-17 dakika pişirelim.Kurabiyeler çok pembeleşmeden,kızarmadan fırından almak lazım.Fazla piştiği zaman sertleşir.Soğuduktan sonra pudra şekerine bulayıp servis yapalım.

Afiyet Olsun.

19 yorum:

  1. çok güzel gözüküyorlar ellerine sağlık canım:)

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. ELİNE SAĞLIK CANIM BU TARİFİ ARIYORDUM İYİ OLDU BENİM İÇİN :) SAYENDE YAPICAM BENDE :))

    YanıtlaSil
  3. yerli malı haftası çocukluğumdan beri en sevdiğim etkinliklerdendir,şimdide oğlum için kutluyorum..
    kurabiyelerde nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  4. kurabiye harika olmuş cnaım.uzanıp alasım geldi şimdi.ellerine sağlık.miniklere afiyet bal olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Kavala kurabiyesini ben ilk Kırklareli'nde yemiştim ve inanılmaz lezzetli bir şeydi. Ama yan etkisi olan kilodan dolayı malesef yemiyorum:( Sizin de ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. mmmm çok nefis görünüyor canım ellerin dert görmesin..

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık.Nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  8. Oğlumun okulunda da kutlandı geçen sene,bu bilincin çocukluktan verilmesi güzel olur.
    Kurabiyeler şahane canım,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. canım mimini cevapladım seninde bende bir mimin birde ödülün var alırsan sevinirim..

    YanıtlaSil
  10. Bu saatte yemekçi blogları dolaşırsam olacağı bu, nöbetçi şekerim ve kolestrolüm beni dürtüyor git yap diye:) ellerine emeğine sağlık canım, Allaha emanet olun, sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  11. Yemeye doyamadığım bir kurabiyedir..
    Ellerine sağlık canım..
    Çok güzel görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  12. Çekilişe beklerim :)

    http://elifindefterinden.com/2011/12/19/hediyelerim-varrrrrr/

    YanıtlaSil
  13. Sevgili reçelim;
    Teşekkür ederim canım sevgilerimle.
    Bediacım;
    Sağoalsın şekerim kolaylıklar diliyorum.
    Reyhancım;
    Çocukluğumuzun en güzel anısı bence yerli malı haftası.Teşekkürler değerli yorumun için.
    Sevdacım;
    Ben uzatayım sana hayatım.Sevgilerimle.
    Elif'çim;
    Çok teşekkür ederim çok doğru söylüyorsun bol yağlı bol lezzetli ama:))
    Sevgili şirince tatlar,pembe kekik,erguvan vakti çok teşekkür ederim değerli yorumlarınız için.Hepinize sevgilerimi gönderiyorum.
    Sevgili hobibox;
    Canım kıyamam sana teşekkür ederim yorumun için.Sevgilerimle.
    Meliha'cım;
    canım benim evet çok lezzetli ama kilo problemi olunca işte yememe taraftarı oluyor. insan.Sevgilerimle;))

    YanıtlaSil
  14. Elifçim yarışmana derhal katılıyorum.Çok teşekkür ediyorum davetin için.Çok mutlu oldum canım sevgilerimle;))

    YanıtlaSil
  15. Reyhancım tekrar teşekkürler en kısa zamanda yayınlacağım tatlım.Sevgilerimle;)

    YanıtlaSil
  16. süperr canım nefis görünüyor ellerine sağlık :)))

    YanıtlaSil
  17. çekilişime beklerim canlarımmm:))

    http://hayatreceli.blogspot.com

    YanıtlaSil
  18. Teşekkür ederim senişim yılbaşı içinde düşünüyorum bizim içinnn birşeyler;))

    YanıtlaSil