11 Ağustos 2012 Cumartesi

KAPAMA

Yoğun ve sıcak bir cumartesi gününden herkes merhaba;
Malumunuz cumartesileri çalışıyorum.Ve pazartesiye iş bırakmamak için koşturup duruyorum bugün.Mesaimin bitmesine az kalmışken birde tarif sıkıştırayım araya;))
Balkanların ve Bulgaristan'ın meşhur,ailemizde sofraların baştacı yemeğidir Kapama.Göçmen evlerinde her bayram  mutlaka yapılır.Kalabalık misafir gelecek ise sofrada olmazsa olmazdır.Annem genellikle tavuk eti ile yapar.Kırmızı et ile yapılan yöreler de var tabi Bulgaristan'da.Ben annemden öğrendiğim şekli ile veriyorum tarifi.Tavuğun göğüs kısmını tercih ettiğimden yemeğim de de didikleyip kullandım.Bereketli bir yemektir.Denemenizi tavsiye ederim.Sevgilerimle;)


Malzemeler:


- 2,5 su bardağı pirinç

- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 adet kuru soğan
- 6 bardak tavuk suyu
- Yarım kg tavuk göğsü
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber





Yapılışı:


Pirinci derin bir kaba alıyoruz.Üzerine tuz ve kaynamış su ekleyip 10 dakika bekletip süzgece alıyoruz.Teflon tencereye sıvıyağ ve tereyağı ekleyip yemeklik doğranmış soğanları kavuruyoruz.Üzerine pirinci ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.Kavrulan pirince çelik bir tepsiye alıp güzelce yayıyoruz.Üzerine yavaş yavaş tavuk suyunu ekliyoruz.Tuzunu da ekleyip kısık ateşte pirinçler kabarana kadar pişiriyoruz.Hafif sulu kalacak şekilde pişen pilavımızı ocaktan alıyoruz.Üzerine irili,ufaklı parçaladığımız tavukları diziyoruz.Karabiber serpip öceden ısıtılmış 150 derecelik fırına veriyoruz.Adı üstünde bir tepsi kapatıp 15 dakika kadar pişiriyoruz.Fırından çıkarmadan önce tepsiyi üzerinden alıp bir kaç dakika kızarması için bekletiyoruz.Fırından çıkarıp ılık olarak servis ediyoruz.

14 yorum:

  1. Eline sağlık hiç tavuklu yememiştim mutlaka deneyeceğim ;)

    YanıtlaSil
  2. Bizde de aynen baştacıdır. Ellerine sağlık. Çok nefis olmuş. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Bende bu kapamaya hiçç hayır diyemiyorum...Nede olsa bizim yörenin yemeği:))...Bende geçtiğimiz günlerde kırmızı etlen yapmıştım :)) harika bir lezzet...Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Canim bir trakyali olarak ailece en sevdigimiz yemeklerden biridir biz kemikli kuzu eti ile yapariz yaz ise domates kis ise salca kullanilir birde bol naneli olur Sizinkisi bizim yaptigimizdan biraz farkli olmus ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  5. çok severim ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. bloğumda ''SANAL İFTAR''yapıyorum bu özel davetimde sizide görmekten gurur duyar postlarınızı merak ile bekliyoruz çörekotum.blogspot

    YanıtlaSil
  7. of of harika görünüyor canım ellerine sağlık bayılırımmmm :)
    baştacı olmasında ne olsun görüntüye baksana :)

    YanıtlaSil
  8. çok severim ben bu yemeği..hem çok lezzetli oluşundan hemde rahmetli babannemin bize çok yapmasından dolayı..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  9. Buna benzer bir tarifi annem,mini mini köfteler ile yapardı.Tavuklusu daha pratik.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili
    Teijim;
    Pembe Kekiğim;
    Müjgan ablacım;
    Gönülünce;
    Lezzeti harikalar mutfağı;
    Sema;
    Pasta köşesi;
    Sevilcim;
    Ve Nergis Mevsimi yorumlarınıza tek tek teşekkür ederim sayfama renk kattınız.Köfte ile de nefis olabilir iyi fikir miş.:))Hepinize kocaman sevgilerimi gönderiyorum.Şimdiden Mübarek Ramazan Bayramınızı kutluyorum. Rabbim nice bayramlara ermemizi nasip etsin inşallah;)))

    YanıtlaSil
  11. İşte budur babanemin bayramlarda yaptığı tarif harika ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  12. Vazgeçilmezdir bu yemek,sık sık yapılır,nefis olurr :)

    YanıtlaSil
  13. Çok teşekkür ederim sevgilerimle ;)

    YanıtlaSil
  14. Nigar hanım kapamayı bizim yörede fırında suyu çekilene kadar yaparlardı fakat böyle bir usul de öğrenmiş olduk teşekkür ederiz

    YanıtlaSil