Dızmana özellikle Selanik ve Rodop göçmenlerince Trakya mutfağına taşınmış bir çeşit göçmen pidesidir. Yumuşak pamuk gibi ve çokça yapılan bir hamur işidir. Göçmenlerin yerleştirildiği yerlerde etkileşimler sebebiyle değişik adlar alsa da en geleneksel adı olan "dızmana"nın kullanılması tercih edilmelidir. Zira farklı farklı yerlerden gelen göçmenlerin yemek kültürüyle yöreye taşıdıkları mutfak ürünleri, aralarındaki nüans farklarına bakılmaksızın kolaylık olsun diye başına "göçmen" ibaresi konularak bir başlık altında toplanmaktadır. Bu örnekte olduğu gibi; "Göçmen pidesi" diye de anılan bir çok pide-börek yapılıyor olsa da, onu geleneksel adıyla yöre mutfağında isimlendirmek diğerlerinden ayrıştıracak ve nüansları ortaya çıkaracaktır.
Üzerine yoğurtlu kaymak sürülmesi esastır. Buna karşılık kaymak bulmak konusunda sıkıntı yaşandığında yerine süt katılmaya başlanmıştır.Emek yoğun köy sofralarında öğün karşılamak için dahi sofraya gelen dızmana yaz aylarında ayran veya hoşaf ile, kış aylarında ise özellikle pekmez ile yenilmektedir. Sıcak olarak servis edilir.
(Kaynak): Trakya Gezi
Dızmana hakkında genel bir bilge verdikten sonra gelelim bizdeki ismine;
Meşhur"YAĞLI EKMEK"
Kahvaltılarımızın vazgeçilmez çöreğidir.Yanına mutlaka ayran yada komposto olmazsa olmaz:)Ayrıca denemeyenler mutlaka denemeli diyorum.Sıcak servis edilir(önemli:)).
İşte tarif;
Malzemeler:
- 2 su bardağı süt
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı instant kuru hamur mayası
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yumurta
- 4 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı:
Hamur malzemeleriyle yumuşacık bir hamur hazırlayın. 1 saat ılık bir ortamda,üstünü örtüp mayalandırın. Daha sonra hamurdan iri parçalar alıp rulo yapın.Ruloyu 2-3 parmak uzunluğunda kesip,yağlanmış tepsiye dikine dizin Bütün hamura aynı işlemi uygulayın.Daha sonra hamurun üzerine üç parmağınızla sıktırarak bastırın.Yarım saat kadar dinlendirin .Tereyağını eritin,sıvıyağı,yumurta ve yoğurdu da ekleyip çırpın.Hamurun üzerine bu karışımı dökün ve yayın 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın
NOT: Dilerseniz içine peynirde koyabilirsiniz.
Afiyet Olsun.
Not:Babannemin bir kolay yağlı ekmek tarifini daha vereyim.Fırından aldığımız hazır hamuru yukarıdaki gibi parçalara ayırıp içine peynir,lor vs.katıp top halinde yağlı tepsiye diziyor.Üzerine yoğurtlu karışımı ilave edip fırında nar gibi kızartıyoruz.Ani misafirlere pek çabuk ikram ediliyor.Çay demlenene kadar hazır;)))
Ayrıca tarifimi Hünerli Eller Porselen Demlik Çay saati etkinliğine gönderiyorum;)))
canım benım ellerıne sağlık sevgiler
YanıtlaSil:) Teşekkürler canım öpüyorum.
YanıtlaSilBursada yaşıyorum ben ve burda çok yapıyorlar :) ellerine sağlık.
YanıtlaSilKahve Dükkanı'ndan sevgiler..
Pideye, özellikle de yumuşak içine bayılırım. Bunun da içi bir hayli fazla gözüküyor. Tam benlik :) Sanki fırından çıkar çıkmaz tereyağı ve krem peynir de sürersek... çok süper olacak :))
YanıtlaSilEşim Bulgaristan göçmenidir.Kayınvalidem çok sık yapar bu dızmanayı..
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Sevgiler.
Bu ekmeğin yapılışını gezi programında izlemiştim,orada da çok hoşuma gitmişti,çok güzel kabarmış,pufidik pufidik.
YanıtlaSileline sağlık,pamuk gibi yumuşacık:)))
YanıtlaSilsusamcorekotu
Çok nefis ve puful puful görünüyor.
YanıtlaSilEllerine emeklerine sağlık canım..
ellerinize sağlık,enfes görünüyor,eminim tadıda çok güzeldir..
YanıtlaSilsevgiler..
Ekmekler harika görünüyor, eline sağlık :)
YanıtlaSilLeylacım,
YanıtlaSilAhucum,
Sevgili Hayat Cafe,
Erguvan vaktim,
Susamım çörekotum,
Sevgili papatya prenses,
Sevgili reyhan hanım,
Ve sevgili müberra hanım,
Güzel yorumlarınız için hepinize çok ama çok teşekkür ederim canlarım.Göçmenlerin olduğu yerde yapılır yağlı ekmeğimiz:)) Hepinizi kocaman öpüyorum.Sevgiyle kalın.
çok güzel olmuş canım ellerine sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler handecim;)
YanıtlaSil