25 Ocak 2019 Cuma

KATIKLI DOLMA

   

    Yaz-kış hayır diyemeyeceğim yemeklerden bir tanesi de dolmadır.Ama katıklı dolmanın bende ayrı bir yeri var.Sarımsaklı yoğurt ile servis edilmesi cazibesini arttırıyor benim gözümde zaten orası kesin :)))
Evde sebze yemeyen iki erkek olunca da et yemeği olsun ama sebzeli de olsun diye araştırdığım bir gün keşfettim bu lezzeti. Araştırmalarım sonucu Bitlis yöresi diyen var,Mardin yöresi diyen var,her nereye ait olursa olsun Türk mutfağının en  gözde yemeklerinden bir tanesi bence.Hemen deneyip yaptım.İşten eve geç gelsem de üşenmeden ve severek yaptığım bir yemek oldu artık katıklı dolma.Evin erkekleri de bu sayede sebze yer oldu.Böyle tariflere bayılıyorum işte iyi ki varlar :))

Tarifin orjinalinde öncelikle kabakların dilimlenip haşlandığı yazıyor ama ben bu aşamayı uygulamadım açıkçası.Çünkü çiğ olarak içini doldurup pişirdiğimde de çok lezzetli bir yemek oldu zaten ;)





   Beni cezbeden diğer bir özelliği de yedikten sonra şişkinlik ve hazımsızlık yapmaması.Baba tarafımızda gastrit olunca maşallah ucu bizlere de dokunuyor aman daha kötüsü olmasın tabi  de. Bildiğimiz sıradan dolmaları yedikten sonra illaki hazımsızlık ve mide yanması çektiğim için,gönül rahatlığı ile tüketiyorum.

İşte tarif ;




Malzemeler:
  • 1 kg kabak 
  • 1 çay bardağı köftelik bulgur
  • Yarım kg kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 4-5 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Domates konservesi (kışlık yaptığım)
  • Tuz

Üzeri için:
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Kuru nane

Yapılışı:

Öncelikle kabakları büyüklüklerine göre ikişer parmak genişliği olacak şekilde bölüyoruz.
İçlerini oyarak bir tabağa diziyoruz.
İç harcını hazırlamak için bulgur, kıyma, rendelenmiş kuru soğan,sarımsak,kıyılmış
maydanoz,tüm baharatları ve tuzu ilave edip iyice yoğuruyoruz.
Hazırladığımız kabakların içini bu harçla doldurup yayvan bir tencereye diziyoruz.
Biber ve domates salçasını göz kararı su ile eritip ve kabakların üstüne döküyoruz
Kabakların üzerini  pişerken dağılmaması için bir tabak ile kapatarak, üzerini örtecek kadar
su ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Kabaklar yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Yemeğimiz piştikten sonra ateşten alıp üzerine  sarımsaklı yoğurt ve kuru nane dökerek servis ediyoruz.


Afiyet olsun ;)

4 yorum:

Furkan YETEK dedi ki...

Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...

EĞİTİM PINARI dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.

Editör dedi ki...

Merhaba, sizin gibi kaliteli içerik üreten bir yazarı blog yazarlarının sosyal paylaşım ve buluşma noktasında görmek isteriz. Böylelikle içeriklerinizi diğer blog yazarlarına tanıtabilir ve diğer blog yazarlarıyla kolaylıkla iletişim kurabilirsiniz. Blogcular Club’da paylaşılan içerikler editör onayından geçtikten ve yazarın onayı alındıktan sonra dergimizde yayınlanacaktır. Dergide yer alacak makaleler banner kodlarını sitesinde yayınlayan bloglar arasından seçilecektir. İyi çalışmalar. https://www.blogcular.club/welcome

egitimweb dedi ki...

Ellerinize sağlık. güzel bir tarif olmuş. farklılık arayanlara tevsiye edilir. Eğitim Blog
Hidroponik