29 Eylül 2010 Çarşamba

BULGARİSTAN USULÜ PATATES MUSAKKA


       Türkiye'de göçmenler hariç bu yemeği yapan var mı açıkçası bilmiyorum.Hem lezzet olarak hem görüntü olarak davet sofralarına yakışır bir yemek patates musakka.Bulgaristan mutfağına ait olan bu yemek oradaki yörelere göre değişik  malzeme ve baharatlarla zenginleştiriliyor.Sizde damak zevkinize göre istediğiniz malzeme ve baharatları ekleyip yapabilirsiniz.

İç malzemesi:

5 adet patates
1/2 kilo kıyma
1 adet kuru soğan
1 bardak su (üzerine çıkana kadar)
1 yemek kaşığı salça
1 avuç pirinç
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Kırmızıbiber, kekik, tuz, karabiber, nane

Beşamel Sos:

1 yemek kaşığı un
1/2 litre süt
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt



HAZIRLANIŞI:

      Sıvı yağı yapacağımız tepsiye döküp doğradığımız soğanı orta ateşte kavuruyoruz. Patateslerimizi küp küp doğruyoruz(fazla küçük olmasın).Soğan kavrulunca patatesleri de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Sırayla kıyma, pirinç, salça ve baharatlarımız ekleyip kıyma rengini değiştirene kadar kavuruyoruz. Suyumuzu ilave edip 15 dakika kısık ateşte pişiriyoruz.(Su malzemelerin üzerine çıkacak kadar olacak.1 bardaktan fazla olabilir.)Pirinçler kabarıp yemek suyunu az çekene kadar pişiriyoruz.(Suyu çok fazla çekmeden sos üzerine dökülecek çünkü).Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 5 dakika pişiriyoruz. Bir kenarda beşamel sosu hazırlıyoruz. Yumurta, yoğurt ve unu karıştırıyoruz. En son sütü ekliyoruz.
Tepsimizin üzerine sosu döküp tekrar fırına veriyoruz. Üzeri nar gibi kızarana kadar pişirme işlemini sürdürüyoruz. Ilıdıktan sonra börek gibi dilimlere bölerek servis yapıyoruz.

    Çok şık bir görüntüsü var. Ayrıca çok lezzetli bir yemektir. Denemenizi tavsiye ediyorum.

Afiyet olsun.


6 yorum:

ıhlamurcum dedi ki...

İnanmıyorum, bizim evde de aynen böyle pişer.Hatta patlıcanlısına imambayıldı deriz, kabaklısını da yaparız. Benimde annem babam Rumelili, evlenip Bulgaristan'dan gelmişler. Bizim yemekler her zaman soslu, süslü ve lezzetli olur. Benim blogumda da imambayıldıya bakarsanız, aynı lezzeti görürsünüz. Bu arada paçamızda meşhurdur değil mi? Benim ki sırada. Elinize sağlık

Nigar SARGIN dedi ki...

:))) Ne güzel ıhlamurcum hemşehriyiz.Bu arada bizim oraların ıhlamuru da meşhurdur.Blog isminiz oradanmı geliyor acaba?Her sabah miss gibi ıhlamur kokusuyla uyanırım anneannemin evinde.Evet canım imambayıldı tarifine baktım.Kesinlikle yemek konusunda aynı kültürden geliyoruz.Soslar,baharatlar benim zaten blogumun ismi beni anlatıyor.Lütenitsa= baharatın kızı demek ve yemeklerim de mutlaka çeşit çeşit baharatlar kullanırım.Aaaa kesinlikle "PAÇA" 'mız meşhur ve benim çoktandır aklımda yapacağım mutlaka.Onun tadı ve lezzeti kesinlikle bambaşka;) Ohh ohh yayınla canım bekliyorum...Çok öpüyorum sevgiler;)

Deniz dedi ki...

Beşamelsizini biliyorum, severek yerim. Böylesini de mutlaka deneyeceğim. Ellerinize sağlık.

Nigar SARGIN dedi ki...

Merhaba Deniz Hanım kesinlikle deneyin derim üniversiteden sınıf arkadaşım evimize geldiğinde annem yapmıştı ve arkadaşım ilk defa yediği bu yemeğe bayılmıştı...Sevgilerimle;)

Adsız dedi ki...

Besamel sosun malzemelerini onceden ocakta ayri bir kapta koyulasana kadar karistirmiyor muyuz?

Nigar SARGIN dedi ki...

Teşekkürler sevgilerimle ;)