29 Eylül 2010 Çarşamba

HOŞBULDUM



           Ljutenica; kelime anlamı “Acının, Baharatın Kızı”

   Ljutenica özellikle Bulgaristan,sonrasında Makedonya ve Sırbistan'da oldukça popüler olan bir çeşit mezedir.Cips sosu olarak kullanıldığı,ekmeğe sürüldüğü,hatta kaşık kaşık yenildiği bile görülmüştür.
  Balkan mutfağının en meşhur ve leziz soslarından biridir. Domates,patlıcan,kırmızı biber, havuç ve sarımsak, zeytin yağı, tuz, tane karabiber ve şeker içerir.
     Makarnalar için mükemmel bir sos olarak ya da kahvaltıda ekmeğe sürülecek güzel bir salça olarak kullanılabilir.
      Balkanlarda lütenitsa büyük kazanlarda pişirilir. Dibinin tutmaması için sürekli karıştırılması gerekir ve gerçek lezzetini bu işlemden alır. Kavanozlara sıcak haliyle doldurularak konserve edilir.Bir kazanda ortalama 30 kavanoz lütenitsa hazırlanır. Ancak günümüzün kent mutfağında kazan kazan lütenitsa yapmak çok zor olacağı için, pratik bir tarifle evde daha az malzemeyle pişirilebilir.
   Bunun için 10 kg salçalık domates,15 kg kırmızı biber, 2.5 kg patlıcan, 1 kg havuç, tuz, yağ, 1 çay bardağı sirke, 1 baş sarımsak gerekir.

YAPILIŞI:
    Önce patlıcanlar közlenir, soyulur ve bir kapta bekletilir.Domateslerin kabukları soyulur robottan geçirilir.Biberler közlenir,havuçlar haşlanır ve robottan geçirilir.Yüksek ateşte pişirilmeye başlanır.
   İyice pişene kadar bıkmadan, usanmadan karıştırılması gerekir.Yoksa dibi tutar, yenilmeyecek hale gelebilir.
   Ocaktan alıp kavanozlara doldurmadan önce, ateşteyken göz kararı kadar tuz, yağ, 1 baş sarımsak ,şeker ve tane karabiber eklenir.Arzuya göre kavanozlara birer tane acı biber koyulabilir.
Kavanozlara doldurulur, ağzı sıkıca kapatılır.
   Zahmetli görünse de tadından yenmez, sofraların vazgeçilmez lezzeti olur...

2 yorum:

ıhlamurcum dedi ki...

Harika bir tarifmiş, fakat çokta zahmetli gibi.Siz bunu verdiğiniz ölçülerde mi yapıyorsunuz? Eğer haftasonu vaktim olursa daha az ölçüde denemek isterim. Elinize sağlık

Nigar SARGIN dedi ki...

Canım bizim oranın en meşhur kahvaltılık sosu biz her sene yaparız,bu tarifim geçen sene yaptığım ölçülere ait bu sene annemden alacağım yapamadım:DD Mutlaka deneyin harika bir lezzet;))