29 Mart 2012 Perşembe

MAKARON NA FURNA (FIRINDA MAKARNA TATLISI)


    Olur mu demeyin oluyor oluyor hemde mis gibi oluyor:)))Bulgaristan mutfağına ait nefis bir tatlı olur kendileri.İzmir'e ilk geldiğimiz zamanlarda herkes bize pek şaşırırdı "fırında makarna tatlı mı olurmuş yahu tuzlu olur" diye.Evet Türkiye'de gerçekten tuzlu yapılıyor.Ama Bulgaristan'da durum farklı yemeklerden sonra yenen  en ünlü tatlıları "KREM KARAMEL" ve "MAKARON NA FURNA" yani fırında makarna tatlısıdır.


 Annem ve babam 2 hafta önce hastalık sebebiyle acil bir şekilde bulgaritan'a gittiler.Çok şükür hastamız taburcu oldu ama yaşının genç olması da tabi ki bizleri çok üzdü.Kendi gözleri ile gidip gördükleri içinde biraz daha gönül rahatlığı ile döndüler çok şükür.Güzel allahım büyük dayımızı başta eşine ve çocuklarına sonra da bizlerine bağışlasın.Şimdi iyi olduğunu bilmek hepimizi mutlu ediyor.Bizler için tek görev bol bol dua edip moralini yüksek tutmayı sağlamak her ne kadar uzakta da olsak mesafeler hiç bir şey için engel değil....

 Buraya dönüşte elleri boş gelmemiş anneciğimin anneciği doldurmuş erzakları tabi annem ve babamın aldıkları eş,dost ve akrabalarımızın da katkıları büyük olmuş.Allah razı olsun her birinin kesesine bereket.Doğal sütüm başta olmak üzere ev peyniri,ceviz,kavanozda kuşbaşı etler,oraya ait tatlı atıştırmalıklar,çikolata,mikrodalgada patlatmalık mısır paketleri,ev yapımı sucuk,bal,pasta kremaları ve soslar,(annem benim için almış sağ olsun) gofretler ve "KOZANAK" getirmişler.("KOZANAK"bahar da yapılan bir çeşit tatlı çörek önümüzdeki ay ayrıntıları paylaşacağım).Nasıl yemeden duracağım bilmiyorum.İdeal kiloma ulaşmaya üç beş kalmışken kendime bu ihaneti yapamam sanırım.:)))


 Dün annemi aradım,akşam için geleceğimizi söyledim.Sütten mutlaka fırında makarna tatlısı yapmasını rica ettim.Sağ olsun anneciğim beni kırmadı ve akşam yemeği ardına tatlı olarak ikram etti.Tadı damağımda kaldı çünkü azıcık yedim.Ahh bir oturuşta tepsiyi yarım ederdim bennn;) Evde de makarna,pilav v.s. pişmediğinden annemde fotoğraflayıp tarifini paylaşayım istedim.Anneciğimin ellerine,emeğine sağlık;)

MALZEMELER:

  • 1 paket makarna
  • 1 yemek kaşığ sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
Sos için:

  • 1 litre süt
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 5 yumurta
  • 1 paket vanilya

Yapılışı:

 Makarnayı haşlamak için tencereye yeteri kadar su koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan suya şeker ve sıvı yağı ekliyoruz. Makarnamıza da ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Pişen makarnayı süzdükten sonra tepsiye döküyoruz. Üzeri için öncelikle yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. Daha sonra vanilyayı ekliyoruz. En son sütü ekleyip mikserin en yavaş devrinde çırpıyoruz.(Köpürmemesi gerekiyor.) Hazırladığımız sosu tepsideki  makarnaların üzerine döküp önceden ısıttığımız 170 C’lik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Dilimleyip servis ediyoruz.

Afiyet olsun.

22 yorum:

sofrakeyfim,müjgan dedi ki...

canım öncelikle hastanıza çok geçmiş olsun allah şifalar versin tekrarını yaşatmasın
gelelim makarna tatlısına hiç görmedim duymadım ellerine sağlık anneciğinin
erzaklarınızı ağız tadıyla yiyin nigarım
sevgiler

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

MMMMM MİSSSSS ELLERİNE SAĞLIK CANIMIN İÇİ:)))))))))))

durutarifler dedi ki...

AAAA çok enteresan gerçekten
Denemek lazım
Ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

yani cidden merak içindeyim inşallah birgün tadına bakarım senin elinden :) anneannen ihya etmiş valla yine, ne güzel Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin dayınıza şifa versin amin.

Nigar SARGIN dedi ki...

Teşekkür ederim müjgan ablacım allah tüm hastalara acil şifalar versin inşallah...Ne zamandır düşünüyordum ama diyette olduğumdan yapmak istemiyordum.Anneciğimin yapması tarifi paylaşmama zemin oldu;))

Nigar SARGIN dedi ki...

Teşekkür ederim ayşecim öpüyorummm;)

Nigar SARGIN dedi ki...

Nilay hanımcım denemenizi tavsiye ederim.Üzerine toz şeker yada pudra şekeri serpip ikram edebilirsiniz.Teşekkür ederim.Sevgilerimle.

Nigar SARGIN dedi ki...

Suna cım keşke bir parça getirseydim sana:(((ama yapıp mutlaka getireceğim sen hiç merak etme teşekkür ederim amin inşallah;))

Fatma dedi ki...

İlk defa duyuyorum, tadı güzeldir eminim, annenizin ellerine sağlık:)

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Canım hastanıza Allah şifalar versin. İsmi görünce bende çok şaşırdım tatlı mı diye. Ama tarifi okuyunca aklıma yattı. Deneyeceğim inşallah. Anneciğinin ellerine sağlık. Sevgiler...

Nigar SARGIN dedi ki...

Teşekkür ederim fadiş hanım gerçekten çok leziz tavsiye ederim;)))

Nigar SARGIN dedi ki...

Elif çim amin inşallah Allah kimseyi hastalıkla sınamasın gerçekten zor ve üzücü:((( Teşekkür ederim krem karamel tadında bir lezzet oluyor deneyin derim sevgilerimle;)

TuruncuTatlar dedi ki...

ilk defa duydum ellerine saglık denemek lazım;-)

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Geçmişler olsun canım.Bundan sonra daha sağlıklı günler dilerim :))Bu makarna tatlısını halamın bir komşusu yapıyormuş bana anlatmıştı ama bir türlü cesaret edemedim.Ama senin anlattığın makarnalı kaymaçina gibi :)) Böyle düşününce belki dedim deneyebilirim.Biraz daha zamana ihtiyacım var.Ama tarifin bayağı aklıma yattı.Annenin ellerine sağlık sana da afiyet olsun canım.Azıcık yemişsin bişey olmaz.İmkan olursa bu ara merdivenleri yayan çık idare edersin :))

marindentarifler.com dedi ki...

sevgili Nigar hanım makarnanız nefis eşimin aileside muacir sizin gibi Bulgaristandan gelmişler makarna böreği yani hamur işlerini çok severler bende bol bol yapıyorum ellerinize sağlık değişik paylaşımlarınızı bekliyoruz.Sevgiyle kalın.

Nigar SARGIN dedi ki...

Teşekkür ederim nurdan ablacım amin inşallahh...
Evet kaymaçina duydum ama bizim tarafta pek yapılmıyor hatta hiç duymadım adını yöre yöre değişiklikler gösteriyor sanırım türkiye'de olduğu gibi ama dene derim mutlaka eşimde sayemde yemeye başladı artık o da çok seviyor;)))

Nigar SARGIN dedi ki...

Leyla hanımcım çok teşekkürler değerli yorumunuz için inşallah değişik tarifler yayınlamaya çalışıyorum sevgilerimle;))

zeymurancafe dedi ki...

ellerıne sağlık canım degısık bır tatlı olmuş

Nigar SARGIN dedi ki...

Teşekkür ederim zeymurancımmm ;))

Fulya Süzen dedi ki...

Ne kadar farklı bir tarif, ellerinize ve emeğinize sağlık:)
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Sevgiler...

Özgen dedi ki...

Vallahi yeni duydum ve gördüm ama denemeyi çok isterim ellerine sağlık sevgiler

Unknown dedi ki...

Ben çok severdim çocukken nezaman dır aklımdaydı Türkiye ye göç ettikten sonra hiç yemedim en kısa zamanda yapacağım teşekkür ederim tam tarifi bilmiyordum tabii...