28 Kasım 2012 Çarşamba

MAYALI KRUVASAN POĞAÇA

  Kruvasan benim için en güzel bişeyyy...;) Bulgaristan'a gittiğimde markete uğrayıp aldığım tek lezzet.Çünkü Bulgaristan'da ya da şöyle diyeyim Targovishte'te(bizim kasaba)börek,çörek,kruvasan,kozanak,hamur işi v.s. yapan bir çok imalathane mevcut.İmalathanede hazırlanan çörekler hem marketler de hem pastahaneler de satılıyor.Hem çikolatalı,hem peynirli bir sürü değişik çeşidi mevcut.Orada yaşayan Türk hanımları da çok marifetli olunca ortaya bir sürü değişik lezzet çıkıyor.Benim de mutfak aşkım hem anneanne hem babaanneden geliyor sanırım:)))Maşallah diyeyim ikisine de birbirinden hamarat canım tontoşlarım benim:)
  Bu kruvasanları geçtiğimiz yaz arkadaşım ile yaptık.Tarif arkadaşımın teyzesine ait.Birlikte yaparak bende öğrenmiş oldum.Ama malesef ki yapım aşamasında ki tüm fotoğraflar küçük bir sıpa yüzünden silindi.Bir akrabamız eşim ve beni  hafta sonu için yazlığına davet etmişti.Bende elim boş gitmek istememiş,değişik bir tarif arayınca da arkadaşımın yardımı ile bu nefis kruvasanları hazırlamıştık.Yazlıkta pek çok fotoğraf çekmiştim.Sabah kahvaltısı,akşam yemeği,deniz macerası v.s.:)) Son akşam yemeği için masaya oturduğumuzda neler çektim acaba deyip bakmak istemiştim.O da ne bir tane bile fotoğraf yok.Evin küçük sıpası makinada ki tüm fotoğrafları bakarken silivermiş.Moralim sıfır olmuştu.Ağlasam mı gülsem mi bilemedim. Allahtan eve döndüğümüzde kalan kruvasanlardan çekmeye akıl etmişim.Sonuç kahvaltı soframızdan bir kaç karecik...;))



Malzemeler:
* 1 bardak süt
* Yarım bardak sıvı yağ
* Yarım bardak ılık su
* Yarım paket yaş maya (Yuva maya 42 gr’ım yarısı)
* 2 adet yumurta
* 1 çay kaşığı tuz
* 4,5-5 su bardağı un
* 50 gr. Margarin (hamurların arasına sürmek için)
* 1 yumurta sarısı (kruvasanların üzerine sürmek için)
* Susam veya çörek otu(üzerine serpmek için)


Yapılışı: 

Öncelikle ılık su ile yaş mayayı bir kapta eritiyoruz.Unu derin bir kaba eliyoruz.Ortasını havuz gibi açıyoruz. Hazırladığımız maya karışımını havuzun ortasına ekleyip mayalanması için 10 dakika kadar bekletiyoruz.Bekletme süremiz bittikten sonra diğer malzemelerimizi;(sıvıyağ,süt,yumurta ve tuzu) ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.Kabımızın üzerini bir bez ya da streç film ile kapatıp mayalanması için oda sıcaklığına bırakıyoruz.(Yaklaşık yarım saat).Hamur iki kat kabardı ise mayalanmış demektir.Sonra tekrar yoğurup bir kez daha mayalanması için üzerini kapatıp kabarana kadar bekletiyoruz.Mayalanan hamurumuzu 5 eşit parçaya bölüyoruz.Böldüğümüz parçaları birer tabak büyüklüğünde açıyoruz.Her bir yufkanın arasına margarin sürüp üst üste diziyoruz.Dizdiğimiz yufkaları oldukça büyük bir yufka olacak şekilde tekrar açıyoruz.(Büyük bir tepsi ya da sini genişliğinde)Açılan yufkayı 4’e bölüyoruz.Her bir parçayı da tekrar dörde bölüyoruz.Arasına peynir,sucuk,zeytin vs.koyup sigara böreği gibi sarıyoruz.(Biz peynirli ve sucuklu yaptık).Hazırladığımız kruvasan poğaçaları yağlanmış tepsiye diziyoruz.10 dakika kadar da tepside bekletiyoruz.En son yumurta sarısı sürüp çörek otu ya da susam serpiyoruz.Önceden ısıtılmış 185 derece fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.

7 yorum:

Cevver dedi ki...

Ben de severim kruvasanı özellikle yurtdışına gittiğimde benim için kurtarıcıdır.Sabah sabah uyanamam ve bişey yiyemem hemen kruvasanın arasına peynir koyup hazırlarım.Sonra ayılınca da yerim :)) Ama çikolatalı da harika bişey oluyor :)))

Selcen dedi ki...

Nigarcım nefis görünüyor ellerine sağlık bende özellikle sucuklusunu çok severim :)

Baharatın Kızı dedi ki...

Teşekkür ederim canlarım gittiğimde sizin için mutlaka alıcam birde bizim oralarınki ni deneyin derim sevgilerimle;)))

Gurme Şirine dedi ki...

kesinlikle deneyeceğim...
ellerine sağlık canım...

suna'dan denemeler dedi ki...

ellerine sağlık canım,süper gözüküyor

Süreyya dedi ki...

Neyse ki karnım tokken gezdim bloğunuzu, özellikle kruvasanlar harika görünüyor :) ellerinize sağlık..

Nursevin Sönmez dedi ki...

ellerinize sağlık.Güzel ve lezzetli bir tarif.