Puslu bir İzmir sabahından herkese merhaba...
Hepimizin günü aydın,hayırlı olsun dostlar,bütün bir günü hayırla bereketle geçirelim inşallah...
Güne güzel bir tarifle başlamak istiyorum bugün.Görüntüsünün beni benden aldığı bu çöreği ne zamandır yapmak istiyordum.Acaba yapımı çok mu meşakkatli diyerekte sürekli erteliyordum.Meğersem çok pratik bir o kadar da eğlenceliymiş yapımı.:) Akşam çaya gelecek ani misafirleriniz için bile şipşak hazırlayabileceğiniz bir tarif.İçine haşhaş,tahin veya zeytin ezmesi de sürebilir...Damak zevkinize göre değişiklikler yapabilirsiniz.
Buyrun çöreğimizin tarifine;
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 1 paket yaş maya
- Alabildiği kadar un
- Nutella
- Yumurta sarısı
- Susam
Öncelikle yaş mayayı ılık sütle eritiyoruz.Sonrasında şekeri ekleyip karıştırıyoruz.Şeker mutlaka erimeli.Yumurtanın sarılarından bir tanesini üzeri için ayırıyoruz.Kalan yumurtaları,sıvı yağı ve tuzu karışıma ekliyoruz.Daha sonra unu eleyerek,azar azar ekliyoruz.Ele yapışmayan orta sertlikte bir hamur elde ediyoruz.Üzerini nemli bir bez ile örterek sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat mayalandırıyoruz.
Şimdi sıra hamurumuzu açmaya geldi.Hamurunuzu bıçak yardımı ile 4 parçaya ayırıyoruz.İlk parçayı orta kalınlıkta açıyoruz.Açtığınız hamuru tezgah üzerinden kolay alabilmek için yağlı kağıdın üzerine seriyoruz. İlk parçanın üzerine nutella sürüyoruz.Diğer 2 parçayı da aynı şekilde açıp,arasına nutella sürüp diğer parçaların üzerine yerleştiriyoruz.En son parçayı da aynı şeklide açıp nutellalı parçanın üzerini kapatıyoruz.
Hazırladığımız hamurun tam ortasına bir kase kapatıyoruz.Kasenin dışında kalan kısmı 4 eşit parçaya bölüyoruz.Kestiğimiz 4 parçayı da tam ortalarından eşit olacak şekilde 8'e bölüyoruz.Kestiğimiz 8 parçanın tam ortalarından yine eşit olacak şekilde 16'ya bölüyoruz.
Ayırdığımız parçalardan iki tanesinin ucundan tutup ters yönlere çevirip uc kısımlarını birleştiriyoruz.Tüm parçalar için bu işlemi yapıyoruz.
Şeklini verdiğimiz çöreği yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
Daha sonra yumurta sarısını sürüp,susam serpiştiriyoruz.Önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Soğuyunca servis ediyoruz.
Afiyet Olsun...
15 yorum:
Şahane görünüyor elinize sağlık
eminim çok lezzetlidir,elinize sağlık
eminim çok lezzetlidir,elinize sağlık
görüntü süper ellerinize sağlık
Bayağı uğraşmalı gözüküyor. Ellerinize sağlık...
Harika olmuş. Ellerinize sağlık...
Merhabalar, çok mükemmel görünüyor. Ellerinize sağlık.
Saygılar.
Aşamalı anlatım ne güzel olmuş tşkler elinize emeğinize sağlık...
ellerinize sağlık görseliyle çok şık bir görüntüsü var farklı bükmeler de yapılabiliyor harika olmuş.
bu çöreğe bayılıyorum. Enfes bir görüntü ve enfes bir lezzeti var. Elinize sağlık
çok harika olmuş :İ-))
Bu çöreği ben de el oyalar diye yapmaktan çekiniyordum ama görüntüsü de çok hoş duruyor. Bir dahaki sefere deneyim inşallah. Ellerine sağlık, sevgiler. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/
çok zor olduğunu düşünüp sadece iç geçirdiğim bir çörekti :) fotoğrafları gorunce kolaymış gibi geldi denemem lazım :) sevgiler
Canım blogcanlarım çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.Evet uğraştırır gibi görünsede çok eğlenceli bir yapımı var denemeye değer diyorum.Kocaman sevgiler ;))
kiss
Nefis görünüyor, elinize sağlık (:
Yorum Gönder