11 Şubat 2011 Cuma

KREM KARAMELLİ KEK(PORTAKALLI KUDRETULLAH)


    Geçtiğimiz haftasonunu yoğun bir şekilde geçirdim.Cumartesi ayrı paza ayrı misafir ağırlayınca ikram üstüne ikram hazırladım.İnternette bloglar arasında dolaşırken bu güzel tarife rastladım.Açıkçası yapmakta çok kararsız kalsamda iyi ki de yapmışım diye kendime bir aferim verdim.Gelicek misafirlerimin de Krem Karameli çok sevdiklerini bildiğimden hiç düşünmeden koyuldum yapmaya.Tarif sevgiliYasemin Mutfakta ya ait yapılması bana göre çok basit,lezzetlimi lezzetli hem pasta görünümlü bu şık keki denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.


Malzemeler:

Karamel için:
  • 1/2 su bardağı şeker
Krema için:
  • 4 yumurta
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 500 ml süt
  • 2 portakalın kabuğunun rendesi
Kek için:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 2 portakalın kabuğunun rendesi
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
  1. Fırını 175 derecede ısıtın.
  2. Dibi kalın bir sos tenceresinde karamel için yarım su bardağı şekeri tamamen sıvılaşıp rengi dönene kadar eritin. Dikkat edin şeker çabuk yanar, onun için başından ayrılmayın.
  3. Karameli kalıba boşaltın. Kalıbı yağlamayın!. Kullanılacak kalıp kesinlikle kelepçeli kalıp veya silikon kalıp olmamalıdır. Teflon standard boylarda bir kek kalıbı yahut şık bir sunum için süslü teflon kek kalıbı olabilir.
  4. Krem karameli hazırlamak için; derin çelik veya cam karıştırma kabına, tüm malzemeleri koyun. Çırpma teliyle homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. Mikser kullanmanıza gerek yok. Zaten krema için yumurtaların çok fazla köpürmemesi gerekiyor. Bu yüzden çırpma teli yeterli olacaktır.
  5. Kek için başka bir derin çelik veya cam kasede önce yumurta ve şekeri iyice beyazlayıp kabarana kadar mikserle çırpın. Sonra sırasıyla vanilyayı, yağı ve sütü ilave edip yeniden çırpın. En son un, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi ve kakaoyu ayrı bir kasede karıştırıp, çırpılmış yumurtaya 3 kerede ilave edin. Homojen olana kadar çırpın.
  6. Karameli döktüğünüz kalıbınıza önce krema karışımını, onun üstünede kek karışımını boşaltın. Gördüğünüz görüntü sizi yanıltmasın. Piştiğinde mucizevi bir şekilde ayrılıyorlar :)(Gerçekten tüm malzeme birbirine karışsada kek kalıbından çıktığındaki görüntü süper)
  7. Keki fırında benmari usulünde 40-45 dakika pişirin.
  8. Piştiğini anlamak için kürdan ile test yapın. Keki piştiyse kremasıda pişmiştir. Fırından çıktıktan sonra oda ısısına gelmesini bekleyin. Sonra bir gece buzdolabında dinlendirin. Mutlaka soğuması ve dinlenmesi gerekiyor. Eğer aynı gün içinde servis edecekseniz o zaman en az 4 saat buzdolabında dinlendirin. (Servis yapana kadar pastayı kalıbında saklayın, buzdolabına kalıbıyla beraber kaldırın. Servis etmeden en az 30 dakika önce kalıbından servis tabağına ters çevirin. Bir sürede o şekilde buzdolabında bekletin. )
  9. Servis etmek için kalıbı servis tabağına ters çevirmeden önce bıçakla kekin kenarından geçin. Bir iki kere kabın tabanına vurun. Dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun...

2 yorum:

Öcal-Mutfak-Esra dedi ki...

bende bu tarifi portakalağacında görmüştüm,fakat portakallısınıda yasemin hanım yapmış.3 gün sonra deniycem inş güzel olur,sizin kudretullahta muhteşem olmuş,ellerinize sağlık.

Nigar SARGIN dedi ki...

Çok teşekkür ederim.Evet görüntü harika oluyor gerçekten hem göze hem damağa hitap eden bir tarif :) İzlemeye beklerim. Sevgiyle kalın.