8 Ekim 2011 Cumartesi

DIZMANA (YAĞLI EKMEK)

  
 Dızmana özellikle Selanik ve Rodop göçmenlerince Trakya mutfağına taşınmış bir çeşit göçmen pidesidir. Yumuşak pamuk gibi ve çokça yapılan bir hamur işidir. Göçmenlerin yerleştirildiği yerlerde etkileşimler sebebiyle değişik adlar alsa da en geleneksel adı olan "dızmana"nın kullanılması tercih edilmelidir. Zira farklı farklı yerlerden gelen göçmenlerin yemek kültürüyle yöreye taşıdıkları mutfak ürünleri, aralarındaki nüans farklarına bakılmaksızın kolaylık olsun diye başına "göçmen" ibaresi konularak bir başlık altında toplanmaktadır. Bu örnekte olduğu gibi; "Göçmen pidesi" diye de anılan bir çok pide-börek yapılıyor olsa da, onu geleneksel adıyla yöre mutfağında isimlendirmek diğerlerinden ayrıştıracak ve nüansları ortaya çıkaracaktır.
 Üzerine yoğurtlu kaymak sürülmesi esastır. Buna karşılık kaymak bulmak konusunda sıkıntı yaşandığında yerine süt katılmaya başlanmıştır.Emek yoğun köy sofralarında öğün karşılamak için dahi sofraya gelen dızmana yaz aylarında ayran veya hoşaf ile, kış aylarında ise özellikle pekmez ile yenilmektedir. Sıcak olarak servis edilir.
 (Kaynak): Trakya Gezi
 Dızmana hakkında genel bir bilge verdikten sonra gelelim bizdeki ismine;
                   Meşhur"YAĞLI EKMEK"
   Kahvaltılarımızın vazgeçilmez çöreğidir.Yanına mutlaka ayran yada komposto olmazsa olmaz:)Ayrıca denemeyenler mutlaka denemeli diyorum.Sıcak servis edilir(önemli:)).



İşte tarif;

Malzemeler:
  • 2 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta 
  • 1 yemek kaşığı instant kuru hamur mayası 
  • 1 yemek kaşığı şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Aldığı kadar un 
Sos malzemesi:
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yumurta 
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı:

  Hamur malzemeleriyle yumuşacık bir hamur hazırlayın. 1 saat ılık bir ortamda,üstünü örtüp mayalandırın. Daha sonra hamurdan iri parçalar alıp rulo yapın.Ruloyu 2-3 parmak uzunluğunda kesip,yağlanmış tepsiye dikine dizin Bütün hamura aynı işlemi uygulayın.Daha sonra hamurun üzerine üç parmağınızla sıktırarak bastırın.Yarım saat kadar dinlendirin .Tereyağını eritin,sıvıyağı,yumurta ve yoğurdu da ekleyip çırpın.Hamurun üzerine bu karışımı dökün ve yayın 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın 
NOT: Dilerseniz içine peynirde koyabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Not:Babannemin bir kolay yağlı ekmek tarifini daha vereyim.Fırından aldığımız hazır hamuru yukarıdaki gibi parçalara ayırıp içine peynir,lor vs.katıp top halinde yağlı tepsiye diziyor.Üzerine yoğurtlu karışımı ilave edip fırında nar gibi kızartıyoruz.Ani misafirlere pek çabuk ikram ediliyor.Çay demlenene kadar hazır;)))


  Ayrıca tarifimi Hünerli Eller Porselen Demlik Çay saati etkinliğine gönderiyorum;)))

13 yorum:

zeymurancafe dedi ki...

canım benım ellerıne sağlık sevgiler

Nigar SARGIN dedi ki...

:) Teşekkürler canım öpüyorum.

LeylaK dedi ki...

Bursada yaşıyorum ben ve burda çok yapıyorlar :) ellerine sağlık.

Kahve Dükkanı'ndan sevgiler..

Ahu Türkyaşar dedi ki...

Pideye, özellikle de yumuşak içine bayılırım. Bunun da içi bir hayli fazla gözüküyor. Tam benlik :) Sanki fırından çıkar çıkmaz tereyağı ve krem peynir de sürersek... çok süper olacak :))

Hayat Cafe dedi ki...

Eşim Bulgaristan göçmenidir.Kayınvalidem çok sık yapar bu dızmanayı..
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

Erguvan Vakti dedi ki...

Bu ekmeğin yapılışını gezi programında izlemiştim,orada da çok hoşuma gitmişti,çok güzel kabarmış,pufidik pufidik.

Adsız dedi ki...

eline sağlık,pamuk gibi yumuşacık:)))
susamcorekotu

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Çok nefis ve puful puful görünüyor.
Ellerine emeklerine sağlık canım..

reyhan kesici dedi ki...

ellerinize sağlık,enfes görünüyor,eminim tadıda çok güzeldir..
sevgiler..

Egeden Tarifler dedi ki...

Ekmekler harika görünüyor, eline sağlık :)

Nigar SARGIN dedi ki...

Leylacım,
Ahucum,
Sevgili Hayat Cafe,
Erguvan vaktim,
Susamım çörekotum,
Sevgili papatya prenses,
Sevgili reyhan hanım,
Ve sevgili müberra hanım,
Güzel yorumlarınız için hepinize çok ama çok teşekkür ederim canlarım.Göçmenlerin olduğu yerde yapılır yağlı ekmeğimiz:)) Hepinizi kocaman öpüyorum.Sevgiyle kalın.

sarımutfak-hande dedi ki...

çok güzel olmuş canım ellerine sağlık

Nigar SARGIN dedi ki...

Teşekkürler handecim;)