7 Şubat 2012 Salı

İRMİK HELVASI


  Mevlid, doğum zamanı demektir.İslam´da Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının 11.ve 12.günleri arasındaki gecedir. Muhammed´in doğum günü farklı mezheplerden birçok Müslüman tarafından kutlanır.Şiiler 17.günü Mevlid günü ve 17´ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar.Bu iki tarih arasındaki haftayı da Vahdet Haftası ilan etmişlerdir.Kandil Geceleri İslam´ın ilk zamanlarında var olan bir adet olmayıp, hicrî 3.asırdan itibaren mistik çevrelerde kutlanmaya başlanmıştır.Türkiye´de Osmanlı Devleti padişahı II.Selim´den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde,minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.

 
  İslam dininin peygamberi olan son peygamber Muhammed´in doğum gecesi aynı zamanda Hicrî Rebiul-evvel ayının onikinci gecesidir.03.02.2012 mevlid kandili hepimize mübarek olsun.
Biraz geçte olsa böyle mübarek gecelerde yapılan hepinizin bildiği irmik helvası tarifimi vermek istedim.Rabbim nice kandillere ermemizi nasip etsin inşallah...

Malzemeler:
 
• 3 su bardağı irmik
• 200 gr. tereyağı veya margarin (yarı yarıya da olabilir)
• 3 su bardağı toz şeker
• 4 su bardağı su
• ½  paket vanilya
• 50 gr çamfıstığı
• Tarçın

Yapılışı:
 
 Önce yağın bir kısmıyla fıstığı biraz kavuruyoruz;sonra kalan yağı ve irmiği koyup tahta kaşıkla karıştırarak 15-20 dk kavuruyoruz.İrmik pembeleştiği zaman 4 bardak sıcak su ve vanilyayı katıyoruz. Suyunu çekerken üzerine şekeri boşaltıp biraz karıştırıyoruz ve kapalı olarak kısık ateşte kabarmasını bekliyoruz.(Helva suyunu çekerken ara bir karıştırıyoruz.) Servis tabağına alıp tarçınla süslüyoruz.


AFİYET OLSUN.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

ellerine sağlık hayatım ama diyet diyet yapılmazki bu :))

mutfagabuyrun dedi ki...

olsada yesem şimdi canım.çok güzel görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

canım bi tanem
ben biraz geç kalmışım
ama olsun.
kandilin mübarek olsun
helvan süper
:)))

hayatreceli dedi ki...

bayılırım irmik helvasına kandilde de nasıl güzel kokar harika olmuş canım o kaişam yapmış olman afieyetler olsun mis kokulu helvalar olsun:)

sevgiler...

anne eli gibi dedi ki...

ellerine sağlık canım çok severim,geçmiş kandilin mübarek olsun..

Nigar SARGIN dedi ki...

Değilmi sunacım çok haklısın;)İrmik helvasını kim sevmezki zatiiii:))
Sevgili Ayşe hanımcım,Sevdacım,
Reyhancım,hayat reçelim tekrar kandilimiz mübarek olsun çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için;)